Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med den enda vägens politik?

/

Strax innan årsskiftet framkom att regeringen mer eller mindre medvetet undvikit att medverka i debatter mot oppositionen.

Annons

Enligt en sammanställning från Socialdemokraterna har ministrar vid ett 50-tal tillfällen avböjt debatt. Det finns inget att debattera om, förklarade Fredrik Reinfeldt frankt och vad gäller Mona Sahlin så har statsministern betydligt viktigare saker att göra än att slänga käft med en oppositionsledare som inte vet vad hon vill. Underförstått, det enda Sahlin har att komma med är gnäll och billiga poänger. Underförstått, statsministern tänker inte sjunka till samma låga nivå.

Retoriken känns igen från annat håll, etablerade politiker debatterar inte heller med Sverigedemokrater på grund av partiets oseriösa och populistiska linje. Att placera ordföranden för landets största parti i samma i kategori som Sverigedemokraterna är mer än lovligt arrogant. Dessutom dumförklarar statsministern de 30–35 procent av väljarkåren som de facto tillhör eller överväger att ansluta sig till S-lägret, plus den andel osäkra väljare som rimligen skulle uppskatta ett mer vitaliserat politiskt samtal.

På sätt och vis är dock regeringens debattovilja symptomatisk, för det är tydligt att borgerligheten har som ambition att sudda ut de ideologiska konfliktlinjerna – alltså just de konfliktlinjer som oppositionen vill uppmärksamma – i svensk inrikespolitik.

En instrumentell syn på politiken framträder, det handlar inte om höger eller vänster, enligt högern, utan om att skapa ett bra samhälle för alla och därför finns det inget att debattera. Fredrik Reinfeldts politik är den enda vägens politik, förutsatt att full sysselsättning och individuell frihet är vad alla önskar vilket det förstås är. Ja, att ens tala i termer av politik blir liksom missvisande – precis som att det fanns ett alternativ! Regeringens överlevnadsstrategi är att göra politiken apolitisk och man kan bara instämma med Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg: Det vilar något sovjetiskt över Fredrik Reinfeldt.

Att det ibland ändå blir fel – som nu senast med sjukförsäkringen – är bara vägbulor på vägen, sådant som drabbar även den bästa. Inga tecken på en cynisk människosyn? Inte alls. Det är just den där typen av låga beskyllningar som får Reinfeldts ministrar att betacka sig debatter med oppositionen.

Finansminister Borg har räknat – med miniräknare – och några andra lösningar finns inte: skatterna måste sänkas, pensionärerna måste förfördelas, de sjuka måste hunsas. Vi med synpunkter därom har antingen råkat ut för ett olyckligt missförstånd eller så vill vi bara inte förstå.

Det är dags att avslöja högerbluffen!

Mer läsning

Annons