Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matematik

Annons

Sanningen att säga så bör nog både Socialdemokraternas och Moderaternas ledningar säga som det är: valresultatet är en stor besvikelse. För moderaterna handlar det om att man två veckor före valet låg på 30-procentssiffror. För socialdemokraterna handlar det om att man hamnar på exakt samma röstandel som när partiet 2004 satt i regeringsställning. Det är ett uselt resultat eftersom EU-valen brukar innebära att oppositionen gynnas. Speciellt resultatet i Stockholm bör inge stor oro hos Socialdemokraterna.

En minidebatt kom i gång i går när statsminister Reinfeldt, m, påstod att Socialdemokraterna backade i valet. Mona Sahlin, s, försökte krångla sig ur problemet, hon vill ju inte stå för att hennes första val blev ett förlustval, med att peka på att man fått 140000 nya röster – ett resultat av det högre valdeltagandet. Det är förstås bra. Men det är andelen röster som avgör mandatfördelningen.

Men nu kan hon ha rätt ändå. För när man använder Valmyndighetens valsimulator så får vi ett valnattsresultat 2009 på 24,63 procent att jämföra med 24,7 procent 2004. Å andra sidan var det slutliga valresultatet förra gången 24,56 procent. När det är färdigräknat får vi svart på vitt hur siffran blir i årets val.

En annan siffra värd att diskutera är det låga valdeltagandet. EU backar och Sverige ökar. Men 43 procent är inte bra hur som helst. I Belgien däremot, där valdeltagandet är obligatoriskt är valdeltagandet än en gång över 90 procent. Är det verkligen för mycket att begära av medborgarna att de är skyldiga att rösta? SS

Mer läsning

Annons