Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massarbetslöshet förestår

/

Den kraftiga varselvåg som inleddes i höstas, och som ännu pågår, börjar slå igenom i arbetslösheten. Den är nu mycket snabbt på väg uppåt. Bara sen i december har Arbetsförmedlingen skrivit upp sin prognos med två procentenheter till elva procent.

Annons

Massarbetslöshet är vad som förestår. Efter regeringens försämringar kommer det att slå ännu hårdare än det gjorde på 90-talet.
Bedöm oss i nästa val efter hur vi klarar jobben sa moderatledaren Fredrik Reinfeldt inför valet 2006. Det förtjänar förstås att återupprepas att det är den internationella krisen som ställer till det för honom. Men det är inte hela sanningen.
I akut kris har Reinfeldt visat en förvånande passivitet. Han har därtill ansvaret för att många arbetslösa den här gången kommer att få det mycket sämre.
Så sent som 2004 hade 70 procent av de arbetslösa tillgång till arbetslöshetskassa. De som stod utanför var nu som då i första hand ungdomar och utomnordiska invandrare.

I dag är siffran som överhuvudtaget har a-kassa 55 procent av de arbetslösa. En del har lämnat sen avgiften höjts kraftigt. Andra åter har lämnat eftersom nya regler gjort det omöjligt för dem att få ut ersättning om de skulle bli helt utan jobb.
De av de 520000 som 2010 väntas vara arbetslösa, som ändå har a-kassa får på grund av de borgerligas försämringar dessutom en ersättning som är ännu svårare att leva på. Den var inte hög tidigare heller. Men regeringen Reinfeldt har gjort ont värre.
Jobbförlusten är ännu inte fullt så stor som vid 90-talskrisen. Men sysselsättningen faller drastiskt och hela den ökning som inleddes 2005 väntas försvinna.
Till detta ska läggas de neddragningar som regeringen genomfört i arbetsmarknadspolitiken. Vi kan vänta oss mer av aktiva arbetsmarknadsåtgärder, men förstås mindre än om sossarna regerat. Däremot är det ingen egentlig skillnad på åtgärderna. De borgerliga låtsades vid valet att de hade ett annat och bättre recept. Det hade de inte.

De facto vet vi än i dag inte vad som kommer att ske med dem som hamnar i de olika ”garantier” där långtidsarbetslösa ska härbärgeras. Däremot kommer i varje fall en del av dem att föras bort från arbetslöshetsstatistiken, samtidigt som exempelvis de unga inte får någon hjälp alls de första tre månaderna.
Regeringens passivitet i krisens inledning riskerar att höja arbetslöshetstalen. För det förtjänar de hård kritik.

Mer läsning

Annons