Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marknadens hand sviker undersköterskorna i privat driven äldreomsorg

/
  • Enligt en rapport från fackförbundet Kommunal är det allt sämre villkor och löneutveckling inom privat driven äldreomsorg.

Annons

Konkurrens ger bättre löner och arbetsvillkor? Det är vad privatiseringsivrare ofta hävdar när privat och offentlig välfärd diskuteras.

Och visst är logiken till synes rationell. Ju fler aktörer det finns på välfärdsmarknaden desto mer konkurrens som driver arbetstagarnas löner och villkor uppåt. Det är dock en förenklad och romantiserad idé om marknadens osynliga hand. Studier visar att spiralen snarare drivs nedåt för dem som arbetar inom välfärden i privat regi.

Kommunals uppdaterade rapport Så mycket bättre? En jämförelse av anställningsvillkor och löner i privat och offentligt driven äldreomsorg visar att arbetsvillkoren och löneutvecklingen mellan undersköterskor och vårdbiträden som arbetar i privat och kommunalt driven äldreomsorg inte bara skiljer sig åt, utan dessutom ökar.

2012 skiljde det cirka 900 kronor i lön, inklusive tillägg. På två år har löneskillnaden fördubblats.

Detsamma gäller den genomsnittliga grundlönen. Skillnaden mellan privat och kommunal regi var 2012 1900 kronor. År 2014 hade skillnaden ökat till 2500 kronor.

Mönstret går igen även när Kommunal studerar arbetsvillkoren med fler tidsbestämda anställningar i privat regi än kommunal. Här ska dock poängteras att det bara skiljer fyra procentenheter.

Äldreomsorgens undersköterskor och vårdbiträden dras generellt med otrygga, tidsbestämda anställningsformer och ofrivillig deltid. Däremot är det fler med ofrivillig deltid inom den privata sektorn, så många som 45 procent jämfört med 34 procent inom kommunal regi.

Kommunals rapport är en viktig påminnelse om att lyfta på locket i välfärdsdebatten och syna privatiseringsivrares argument om att marknaden alltid driver på utvecklingen framåt.

Marknaden har inget samhällsansvar. Det tål att upprepas.

Men Kommunals rapport är också en viktig blåslampa för att driva på löneutvecklingen och arbetsvillkoren för alla som arbetar inom äldreomsorgen, både inom den offentliga och privata sektorn.

Mer läsning

Annons