Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märklig kamp om kärnavfall

Forsmark och Östhammars kommun vann dragkampen om var det svenska slutförvaret för utbränt kärnavfall ska ligga.

Annons

Det märkligaste av allt är nog egentligen att det till slut blev en tävlan om vem som skulle få detta förvar.
Det hade jag inte kunnat lista mig till i samband med folkomröstningen 1980. Då var väl frågan snarare vem som skulle drabbas av förvaret. Men nu har ju kärnkraften fungerat under flera decennier både i Forsmark och Östhammar, och befolkningen har accepterat villkoren.
Några larm kommer ibland. Det värsta kom häromåret när säkerhetssystemen på Forsmark inte fungerade som tänkt. Men skydden räckte för att undvika en olycka, så oron drog över. Då var det värre när larmet i april 1986 gick om förhöjda stråldoser i Forsmark. Då försvann inte oron eftersom strålningen berodde på en kärnkraftsolycka, om än i Tjernobyl i Sovjetukraina.
Är nu den slutmetod som valts den bästa? Som medborgare har vi knappast något alternativ till att acceptera forskarnas resultat. Också Finland är på väg att välja den här metoden som har fördelen att avfallet kan tas upp om bättre teknik blir tillgänglig.
Är då Forsmark den bästa platsen? Säger forskarna att den är tillräckligt bra, och klart bättre än alternativet Oskarshamn, vad ska då vi andra säga? Hur som helst måste vi – i hundra tusen år – ta hand om det avfall som kärnkraften har orsakat och det som det kommer att orsaka. Det här är metoden. Det verkar de flesta acceptera oavsett hur man ser på den fortsatta driften av svensk kärnkraft.
SS

Mer läsning

Annons