Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malmström har Europakompetens

/

Strasbourg. Innan José Manuel Barrosos andra EU-kommission kan börja sitt arbete krävs ett godkännande av Europaparlamentet.

Annons

I går var det Sveriges kommissionärskandidat Cecilia Malmströms (FP) tur att bli utfrågad. Eller förhöras är kanske ett bättre ord. Under tre syrefattiga timmar pepprades Malmström med de mest mångskiftade frågor. Om hur många helikoptrar som EU:s myndighet för den yttre gränskontrollen bör ha till sitt förfogande, hennes tankar om skyddet för kvinnliga flyktingar som utsatts för sexuellt våld, EU:s kamp mot terrorismen för att nämna ett axplock.

Malmström är nominerad till posten som inrikeskommissionär och får som sådan ansvar för bland annat EU:s asyl- och flyktingpolitik – en av unionens känsligaste och mest polariserade sakområden. Här löper de politiska konfliktlinjerna såväl horisontellt som vertikalt: höger mot vänster, nord mot syd. Många av frågorna handlade direkt eller indirekt om den flyktingkatastrof som dagligen utspelar sig längs Medelhavets stränder. Årligen drunknar hundratals båtflyktingar medan ännu många fler hamnar i en skuggfylld och rättsosäker tillvaro på Europas bakgator.

För länderna längs EU:s sydliga front är läget ansträngt, akut. Malmström berättade att migrationspolitiken måste vara balanserad på flera ben. EU ska stå för ett humant mottagande av människor med skyddsbehov, hålla öppet för arbetskraftsinvandring, men samtidigt agera tufft mot människohandeln. Europa kan inte ta emot alla, men alla ska veta vad de kan förvänta sig av Europa, förklarade Malmström. Ett svar som inte tjusade alla: ”Du pläderar för massinvandring!”, dundrade en högerparlamentariker.

Av de svenska politiker som varit aktuella för kommissionärsjobbet är Cecilia Malmström den mest dugliga. Bra nominerat Fredrik Reinfeldt! Eller ska vi kanske säga tack Maud Olofsson för att du avstod chansen att utse en centerpartist?

Kalle Olsson

kalle.olsson@ltz.se

Mer läsning

Annons