Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Var är brudarna?

/

Styrkeförhållandena inom borgerligheten märks tydligt när partierna ska formera sina valstrategier.

Annons

Centern går smalt och vässar sin nyliberala profil. Moderaterna däremot har som det största högerpartiet och med statsbärarambitioner en annan agenda. Här ska alla med (och snart är väl också det en moderat valslogan), men än så länge är det mest män som Fredrik Reinfeldt lyckats attrahera.

”Får männen bestämma vinner alliansen, om kvinnorna bestämmer vinner de rödgröna”, sa statsministern när han på lördagen mötte moderata valarbetare. Hur ska då M locka över den andra halvan av befolkningen? Jo, genom – konstpaus – nya skattesänkningar. Såklart! Skattesänkningar är för Moderaterna vad fogmassa är för hemmafixaren – det funkar i alla lägen.

Sjuksköterskan som fått 1 500 kronor mer varje månad och som statsministern så gärna refererar till har alltså ännu inte låtit sig övertygas. Ytterligare förstärkningar i plånboken behövs.

Det är förvisso sant i så måtto att männen – dominanterna bland höginkomsttagarna – i kronor räknat varit de stora vinnarna på regeringens politik.

En helt annan tolkning är att kvinnorna varit dem som stått i första skottlinjen och på nära håll sett konsekvenserna av regeringens prioriteringar. Borgerligheten har inte skyddat den offentliga sektor där så många kvinnor tjänar sitt uppehälle. Sänkt skatt var viktigare än att värna välfärden.

Nu växer barngrupperna i förskolan och undersköterskor som förlorat kollegor får springa benen av sig. Tror verkligen Reinfeldt att han kan överbrygga dessa kvinnors missnöje med några extra hundralappar? 

Mer läsning

Annons