Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad insats eller överdrift?

/

I varje fall för tillfället är oron för ”den nya influensan” – ”svininfluensan” så gott som bortblåst.

Annons

 I SvD läser jag att många hoppar över den andra spruta som rekommenderas till våra barn. Alla gläds väl över att den värsta epidemin verkar vara över. Och alla hoppas väl att viruset inte muterar och blir till en ännu dödligare variant av influensa, än den vi hittills sett. Frågan är om resultatet motiverar den enorma vaccinationsinsats som genomförts.

FN:s Världshälsoorganisation, WHO, anklagas nu för att ha överdrivit pandemihotet på grund av eftergifter till den läkemedelsindustri som tjänar miljarder på allt vaccin som beställts. Anklagelsen förvärras genom att flera av WHO:s experter tidigare haft kopplingar till denna läkemedelsindustri.

WHO frågades i veckan ut i Europarådet i Strasbourg, inte att förväxla med EU-parlamentet i samma stad. WHO anklagas för att ha vilselett människor och regeringar att lägga ut pengar på en epidemi som riktat hälsoanslagen åt helt fel håll. Det är lätt att säga i efterhand. De berättelser jag läst av läkare som behandlat dödssjuka människor säger något annat.

Men självklart ska frågan utredas. Och det måste göras av medicinska experter. För klart är att vare sig svenska eller andra politiker i en sak som denna kan gå efter annat än vad man ser som vedertagen vetenskaps senaste rön.

WHO:s Keijo Fukuda tillbakavisade också saken kraftfullt enligt SvD i onsdags. Han säger att WHO är mycket uppmärksam på intressekonflikten. Han påpekar dessutom att influensan visat sig vara tre gånger dödligare för barn än en vanlig säsongsinfluensa.

Tills vidare är min uppfattning att det varit klokt att vaccinera den svenska befolkningen. Vi kan påstå att de svenska myndigheterna gjort vad man kan. Sen kan vi bara hoppas att vi slipper en andra våg av influensa. Och att experterna utvärderar vad som gjorts noggrant.

Mer läsning

Annons