Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lycka till Althin

/

Jag vet inte hur många kristdemokrater som finns uppskrivna i Republikanska föreningens medlemsmatrikel.

Annons

Det kan inte vara många. Men desto roligare då att advokaten och den tidigare kristdemokratiske riksdagspolitikern Peter Althin i lördags valdes till föreningens nya ordförande! Att Republikanska föreningen får en jurist som ordförande måste betecknas som ett plus. Det kommer onekligen att krävas en helgjuten sakframställan för att övertyga den stora majoritet svenskar som fortfarande håller på monarkin att vi borde övergå till republik.

Fast allvarligt talat så är utsikterna för att refomera statskickets grunder små. 68-årige Althin inser nog att han aldrig kommer att få uppleva dagen då monarkin faller. Nej, jag är personligen tveksam och då har jag ändå 43 år ner till Althin.

Stödet för monarkin är delvis personbaserat. Familjen Bernadotte har på det stora hela spelat sina kort väl, ja, för att vara kungligheter kan de till och med tas för progressiva. Kungen kör miljövänligt och kronprinsessan Victoria har förälskat sig i en egenföretagare från den gamla bruksorten Ockelbo. Som republikan får man väl erkänna att Victoria kunde ha valt (om vi låtsas att man väljer sina förälskelser) en betydligt sämre partner.

Till sommaren är det dags för Victoria och Daniel Westling att knyta hymens band och Republikanska föreningens medlemmar lär få höra att de är såväl avancerade glädjedödare som kvalificerade tråkmånsar. Så lycka till Peter Althin, det kan du behöva.

Mer läsning

Annons