Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO och sossarna: Håll ihop

/
  • LO och sossarna behöver varandra. Men samarbeta också med TCO. Foto: Hasse Holmberg, Pontus Lundahl/Scanpix

Annons

Både från vänster och höger inom socialdemokratin, hörs röster som vill bryta upp det som inom arbetarrörelsen brukar kalla facklig-politisk samverkan. För ett tiotal år sen hördes åsikten att Socialdemokraterna skulle ta bort ordet arbetarparti ur partinamnet. För alla som väljer sossar är inte arbetare. Analogt med det skulle partiet anpassa sin politik efter en allt större medelklass, som antas ha litet intresse för frågor som är viktiga för arbetare.

Till det kan läggas att en del åtgärder partiet tvingades till på 90-talet upprörde den fackliga kadern. Även om en del förändringar var direkt oönskade, så hade de betydelse eftersom samarbetet med Centerpartiet då var nödvändigt för att ta Sverige ur krisen. Man kan påstå att en del av såren aldrig läktes. Till en del berodde det på att fackföreningsrörelsen rustat ner studieverksamheten på ett sätt som hela arbetarrörelsen har fått betala för nu när vi har en borgerlig regering som verkligen försämrar löntagarnas villkor.

Men diskussionen förs även från partivänstern dit väl Aftonbladets Olle Svenning får räknas. Han ser behovet av ett närmare samarbete mellan LO och TCO och frågar om det går ihop med ett nära samarbete mellan sossarna och LO. Motfrågan blir: Varför skulle det inte det? Det framstår i alla fall som vanvett ur ett arbetarrörelseperspektiv att frivilligt ge upp denna koppling. Det handlar om ömsesidig nytta. Förutsättningen för att facket åter ska få en regering som man kan tala med är att Socialdemokraterna återtar regeringsmakten, ensamma eller i koalition.

Förutsättningen för att kunna göra det är att partiet på ett bättre sätt än i dag koncentrerar sig på att bekämpa alla avarter som smugit sig in på svensk arbetsmarknad. Vi har allt mer av osäkra anställningsformer och tillfälliga anställningar, delade scheman och obetalda väntetider. Dessutom utnyttjas många både papperslösa och arbetskraftsinvandrare på ett oblygt sätt. På den andra sidan av arbetsmarknaden är mycket och obetald övertid allt vanligare.

Mittfåran inom socialdemokratin får inte tveka. Facklig-politisk samverkan är till nytta för både fack och parti. Det hindrar inte att TCO och LO behöver mer av samarbete, för på den lägre halvan av arbetsmarknaden där människor utnyttjas mer, finns också många inom TCO. Socialdemokraterna måste prioritera upp dessa frågor så att de politiska alternativen blir tydligare.

Mer läsning

Annons