Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljuspunkten kom i slutet av decenniet

/
  • Decenniet var i världsmåttstock mätt på alla sätt miserabelt. President Bushs hårresande svar på terrorattackerna mot New York skapade två krig som ännu pågår. Valet av Barack Obama till USA:s president blev dock en ljuspunkt, menar LT:s ledarskribent.   Foto: Scanpix/AP

1. Snart upphör det decennium som inte ens har ett vettigt namn på svenska. 00-talet står ju även som namn för seklet. Vilka tendenser kan vi utläsa?

Annons

Svar: Individualismen breder ut sig på bekostnad av det gemensamma ansvarstagandet. Olyckliga tendenser sprider sig så sakteliga. Spritreklam i tv! Vem gynnar det? Som en följd verkar Sverige på väg att bli ett högst normalt europeiskt land där man regelmässigt byter regering varje val.

2. Vad betyder det för valet i höst?

Svar: Det betyder att vi sannolikt byter regering i höst. Men det betyder att det blir svårare för de rödgröna att vinna en andra gång 2014. Å andra sidan var det precis vad de rödgröna i Norge under Jens Stoltenberg (S) lyckades med! Inget är givet.

3. I världsmåttstock då?

Svar: Decenniet var på alla sätt miserabelt. President Bushs hårresande svar på terrorattackerna mot New York skapade två krig som ännu pågår. Det gjorde USA, som först hade allas sympati, isolerat på ett olyckligt sätt. Speciellt när Bush utanpå krigen försökte isolera Ryssland. I Palestina urartade decenniet med Israels anfall på Gaza förra julen. Det hela avslutades med den finanskris med ursprung i USA som vi ännu lider av, och med misslyckandet att skapa ett klimatavtal i Köpenhamn.

4. Men det blev bättre till sist?

Svar: Valet av Barack Obama till USA:s president är oerhört uppmuntrande och hoppingivande. När vi bedömer hur han lyckas bör vi komma ihåg att han är just president. Han kan inte avsluta krigen hur som helst. Men han har agerat kraftfullt mot finanskrisen och han har ändrat attityd till Ryssland som han också är på väg att skriva under ett nedrustningsavtal med, kring de båda ländernas kärnvapen. Också hans syn på klimatet ger hopp inför tiotalet.

5. Vilka långsiktiga tendenser kan skönjas under decenniet?

Svar: I vår närhet bör valet av Putin 2000 nämnas. Hur man än ser på denne så är det bra att Ryssland tagit sig ur 90-talets svaghet. Utvidgningen av EU 2004 lär få positiv betydelse för oss även på lång sikt. USA:s anfall på Irak 2003 ökade spänningarna även mot den muslimska världen. Samtidigt försvagades den europeiska socialdemokratin av att en ledande sosse Tony Blair blev aktivist för kriget. Mot detta kan ställas en långsiktigt positiv trend för vänstern i Latinamerika. Viktigast för världsekonomin är Kinas framväxt som ekonomisk stormakt.

6. Finns det några datum som påverkat svensk politik extra mycket?

Svar: Mordet på Sveriges utrikesminister Anna Lindh (S) i september 2003 blev politiskt avgörande genom att hon inte kunde ta över efter Göran Persson. Annandag jul 2004 blev också politiskt viktig på grund av den fullständigt oväntade flodvågen i Thailand. Hur många av er hade hört ordet tsunami dessförinnan? Katastrofen påverkade ändå bilden av Socialdemokraterna som landets mest regeringsdugliga parti.

7. Vilka politiska slutsatser kan dras av 00-talet?

Svar: Internationellt är det att nyliberalismen måste avfärdas som både omoralisk och ineffektiv. Finanskrisen är ett bevis så gott som något. Ökade klyftor är dyra. Samtidigt måste neokonservatismen slås tillbaka. Den leder till krig och ökade motsättningar. Tendensen att stödja nationalister av diverse slag förstärker problemet.

8. Slutsatser för Sverige då?

Svar: För de rödgröna gäller det att visa upp ett tydligt alternativ till de borgerliga. Ett försvar för ett solidariskt samhälle med socialförsäkringar som inte ställer folk på bar backe, även om det kräver höga skatter. Det gäller att bygga på den känsla av att jämlikheten har ett värde som sitter så djupt hos svenskar av alla sorter. Känslan förstärks förstås med en regering som driver folk ur a-kassan och ställer sjuka utan sjukersättning. Det bör därför vara fullt möjligt för de rödgröna att vinna höstens val.

Mer läsning

Annons