Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Litet utrymme för misstag

Inom loppet av en månad har väljarstödet för socialdemokraterna minskat från 46 till 40 procent. Det är den lägsta noteringen sedan månaden efter riksdagsvalet 2006.

Annons
Sossarna har haft en behaglig resa efter valförlusten. Medan regeringen gjort det mesta fel har partiet kunnat fokusera på det interna förnyelsearbetet. Enda gången det egentligen bränt till var när Pär Nuder avpolletterades från posten som partiets ekonomiska talesperson.
Men så kom beskedet att miljöpartiet och sossarna kopplat loss vänsterpartiet från de rödgröna samarbetsplanerna. Målet var en s-mp-regering. Kritiken lät dock inte vänta på sig och Sahlin tvingades till en svidande reträtt.
Att opinionen reagerat negativt är inte konstigt; regeringsfrågan är inte vilken fråga som helst. Den går inte att bolla fram och tillbaka, antingen bestämmer man sig för att forma ett starkt samarbete innan valet eller så inväntar man väljarnas dom.
Mona Sahlin förkastade tidigt den senare modellen, inför nästa val ska sossarna ha presenterat ett regeringsalternativ som rymmer samarbetspartners. Jag tycker att själva grundidén är riktig. Det är bra att socialdemokraterna knyter upp miljöpartiet i god tid, men det får inte ske på bekostnad av vänsterpartiet.
Snart kommer det förmodligen att komma ett nytt besked från vänsterkanten. Då finns det inte utrymme för några hängande frågetecken, då måste frågan vara utredd och slutgiltigt avgjord.
Vi vill inte veta av fler opinionsmätningar som påminner om oktober månad!

Mer läsning

Annons