Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberal elitism i regeringens råd

/
  • Globaliseringsrådet, Lars Leijonborgs skötebarn, samlar idéer för hur Sverige ska stärka sin position i globaliseringen. Högerprofilen är tydlig; rådet skriver lite om den offentliga sektorns betydelse eller kampen för social och ekonomisk jämlikhet. Förebilden är snarast USA och den liberala elitismen.

Annons

Avskaffa turordningsreglerna i las, värdera kompetens före anställningsår, slopa värnskatten och sätt en prislapp på högskolestudier. Okej, det fanns något bra förslag också, typ högre a-kassersättning, men annars påminner slutrapporten från Globaliseringsrådets kansli mest om en avhandling från någon av högerns tankesmedjor. Förebilden är given liksom det teoretiska tankegodset: USA och den liberala elitismen.

Ska Sverige ha någon chans i den globala kapplöpningen mot välstånd och evig lycka funkar det inte med gamla dammiga principer som anställningstrygghet, hyfsat jämlika möjligheter till högre studier och progressivt skatteuttag.

Titta på USA, säger marknadsliberalerna, där finns världens största och mest framgångsrika företag och landets toppuniversitet levererar nobelpristagare på löpande band. Men inget mer, någon analys av den stenhårda utsorteringens konsekvenser lämnas inte.

Globaliseringsrådet, högskole- och forskningsminister Lars Leijonborgs skötebarn, söker efter – en motsvarighet till det amerikanska talesättet som säger att alla kan bli sin egen lyckas smed. I praktiken handlar det om att plocka russinen ur kakan, eliten ska premieras. Gör det lättare att sparka den gamla trotjänaren på företaget till förmån för den hungriga uppstickaren.

Globaliseringsrådet skriver följaktligen lite om den offentliga sektorns betydelse eller att social och ekonomisk jämlikhet är viktiga förutsättningar för att stärka nationers konkurrenskraft; så förhindrar vi nämligen utslagning, så uppmuntrar vi fler att sträva högre.

Den bästa försäkringen mot Globaliseringsrådets välfärdsfientliga planer är en röst på det rödgröna alternativet nästa år. Annars är det lätt att tänka sig att ett förnyat förtroende för borgerligheten skulle uppfattas som ett ja tack till de tankar som i dag finns på idéstadiet.

Vi ser ju redan hur regeringens gigantiska skattelättnader ökar klyftorna, vi ser hur skolminister Jan Björklund planerar för en hårdare skiktning inom gymnasieskolan; medelklassens barn ska göras högskoledugliga medan resten får en plats i verkstaden eller köket redan som 16-åringar. Men del 2 i regeringens stora systemskifte ligger fortfarande nedbäddat i pärmarna.

Sverige måste inte välja den amerikanska vägen, det finns andra och bättre recept för hur globaliseringen kan mötas. Börja med att tillsätta en ny regering och ett nytt Globaliseringsråd!


Mer läsning

Annons