Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leijonborgs elitsatsning bakom KI-skandal

/

Annons

Tävling om megaanslag och ytliga miljardsatsningar för att rekrytera internationella stjärnforskare banade väg för Macchiarini-skandalen på Karolinska Institutet. Det skriver nobelpristagaren i medicin, Arvid Carlsson och professorerna Elias Eriksson och Kristoffer Hellstrand på DN Debatt.

Det är ingen liten kritik som riktas mot den förre utbildningsministern Lars Leijonborgs reformer av forskningsanslag från 2008, men väl befogad.

I forskningspropositionen 2008 hade Leijonborg som ambition att elitsatsa inom svensk forskning för att på så vis få fram fler svenska nobelpristagare. Istället för att höja basanslagen till svenska lärosäten eller öka potten för sökbara medel från Vetenskapsrådet, som alla forskare fritt kan söka från, valde Leijonborgs departement att öronmärka 5 miljarder kronor till godtyckligt utvalda forskningsområden. Däribland stamcellsforskning, som redan bedrevs på resursstarka lärosäten.

Därefter fick utländska experter knutna till Vetenskapsrådet avgöra vilka lärosäten som skulle beviljas ett megaanslag baserat på vilka stjärnforskare som nominerats. KI hade Macchiarini som sitt starka kort, kammade hem pengarna och hade således råd att köpa in honom. Skribenterna liknar det vid att ”en medioker fotbollsklubb tack vare en rysk oligark värvar sig till en ligaseger”. Helt utan de kollegiala diskussioner och expertbedömningar som annars görs i samband med strategiska rekryteringar.

LÄS MER: Utreds för forskningsfusk igen

Genom att förhala utredningen om fuskanklagelserna hann KI avrapportera sin stamcellsforskning där de lyfte fram Macchiarinis ”framgångar”. Lägligt nog hann Vetenskapsrådets utvärdering av de särskilda forskningsanslagen föreslå att KI bör få förnyat anslag. Det var endast två veckor innan den externa utredningen slog fast att Macchiarini hade fuskat.

Skandalen på KI har inte skett i en sluten bubbla utan är ett symptom på politisk villfarelse med svensk forskningskultur.

LÄS MER: Han ska granska Karolinska Institutet

Har du något att säga? Vill du skriva en insändare eller debattartikel i ämnet så klicka här och skicka in direkt till oss på LT!

Missa inte LT:s nya app för Iphone och Android

Mer läsning

Annons