Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledaren: Vad har en 15-åring i månadslön?

/

En 15-åring må vara stor på jorden, men är väldigt liten i plånboken. Vad kan en niondeklassare ha att röra sig med i månaden?

Annons

Anta att de tre tonåringar som sommaren 2007 tände eld på Brunflobadet får (inte tjänar) 1 000 kronor vardera, hur stort skadestånd behövs för att ge dem en läxa de sent glömmer? 50 000, 300 000, 27 miljoner kronor? I måndags överlämnade Länsförsäkringar en stämningsansökan till tingsrätten och enligt försäkringsbolaget slutade notan för återuppbyggnaden av badhuset på just 27 miljoner kronor. Som LT berättade i går har Länsförsäkringar i förväg informerat ungdomarna och deras föräldrar om bakgrunden och syftet med stämningsansökan. Det är hedrande att försäkringsbolaget haft en rak och öppen kommunikation med familjerna om förutsättningarna. Ingen vill hem komma på eftermiddagen och i brevskörden hitta ett stämningskrav på 27 miljoner.
Nu är det tingsrättens uppgift att avsluta det här genom att föra ner ärendet på jorden igen.
Om tanken – vilket den måste vara – är att sända en signal till tonåringar i allmänhet och de ansvariga för Brunflobranden i synnerhet att aldrig elda inomhus, bör inte mycket av de ursprungliga 27 miljonerna återstå efter tingsrättens jämkning. Förutsatt att ungdomarna själva ska betala kostnaderna – några tiotusen per skalle.

Mer läsning

Annons