Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt politikens innehåll avgöra

/
  • Stig Malm föreslår att kongressombuden fritt ska utse ny (S)-ledare. Men ingen visste vad de skulle välja när de utsågs.Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX

Annons

Låt ombuden ta ställning i stället för en begränsad krets, säger S-kongressombudet, den förre LO-ordföranden Stig Malm, när nu besked från valberedningen dröjer. Ta alltså fram flera kandidater och låt ombuden välja, är hans modell. Problemet med det, är att det inte blir så mycket mer demokratiskt med tanke på att få eller inga av de kongressombud som valts gjort känt vilken kandidat de föredrar, innan de valdes. Och de som sitter som distriktsordförande och i valberedningen har en helt annan kunskap och kännedom om organisation och politik.

Jag brukar skriva att vi inte ska överdriva skillnaderna mellan de olika åsikterna inom socialdemokratin. Men de finns där. Förnyelse för en behöver inte betyda samma sak som förnyelse för en annan, även om själva ordet i sig för tankarna till en anpassning till borgerligheten.

För mig står det i varje fall klart att det är en stor skillnad mellan vad Mona Sahlin sa i sitt avgångstal på förtroenderådet i november, och det som diskuterats i den socialdemokratiska Kriskommissionen. Jag hoppas att det aktstycke som nu kommer från Partistyrelsen kommer att påminna mer om det sistnämnda än om det tal Sahlin höll. Det är här i politiken – processen att välja partiledare borde ha börjat.

För att en kongressvald partiledare som väljs i en öppen kamp om partiopinionen, krävs alltså först och främst kandidater som träder fram med den politik han eller hon vill stå för. Därpå, om man nu inte väljer direkt i en medlemsomröstning, så måste ombuden till kongressen väljas först efter att de själva tydligt deklarerat vilken kandidat han eller hon föredrar.

Det innebär förstås inte en fullständig låsning, i de fall de handlar om mer än två kandidater. För faller en måste kongressombudet kunna ta ställning utifrån sina allmänna åsikter.

Nu är vi inte där. I stället anklagar förre partisekreteraren Lars Stjernkvist några – odefinierade – distrikt för att blockera vissa kandidater. Men det är väl inte konstigare än att det finns politiska vägval att göra även när man väljer bland kandidater som under processen nästan inte tillåts diskutera politik. Vad sossarna behöver är en ledare som går i clinch med verkligheten – även när det kräver självkritik.

Mer läsning

Annons