Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt inte prestigen styra

Nu handlar det om att ta det lugnt, säger regeringen. Ni är redan försenade. Nu gäller det att handla resolut, säger socialdemokraterna. Det nationalräkenskaperna och den brant sjunkande tillväxten visar är att sossarna fått rätt i sak.

Annons

Nu får vi bara hoppas att regeringen Reinfeldt inte låser sig av prestigeskäl. Det kan stå Sverige dyrt.

Den svenska ekonomin befinner sig i brant nedgång. Till och med marknadens mest pessimistiska prognoser överträffades i och med att det fjärde kvartalet visar minus 4,9 procent. Helåret 2008 fick därmed ett minus på 0,2 procent. Fast helårssiffran är ju i realiteten högst överspelad.

Det intressanta, det politiken måste ta fasta på är den rekordsnabba nedgången.

Värt att notera i detta sammanhang är vilken stor andel av denna nedgång som kan hänföras till den krisande fordonsindustrin.

När regeringen tycks se den som en bransch vilken som helst och Saab som ett företag vilket som helst, så ser man nu hur viktig denna bransch är när den krisar.

Det är lätt att instämma när LO-ekonomen Lars Ernsäter kräver snabba, riktade åtgärder, exempelvis lånegarantier och utbildningsinsatser, för att hjälpa industrin att övervintra.

Men krisen är större än exportindustrin. Också hushållen är försiktiga. Höstens höga räntor spelar säkert in. Det är tveksamt om hushållen vågar öppna plånböckerna nu när räntorna fallit tack vare Riksbankens resoluta agerande.

Regeringen verkar inte ha förstått problemets allvar. Nu när de borde agera är risken att de låter sin prestige styra.

USA, finans- och bilkrisens epicentrum visar en nedgång på 6,2 procent där Sverige visar minus 4,9.

I USA har Riksbanken infört nollränta. I USA har den nye amerikanske presidenten Barack Obama presenterat ett stimulanspaket tre gånger så stort som det Franklin D Roosevelt genomförde vid sitt tillträde 1933. Och då är ändå inte stödet banksektorn inräknat i dagens siffror.

I Sverige säger regeringen att vi ska vara rädda om statens budgetsaldo. Det är förstås sant. Men när det nu visar sig att underskottet i statsbudgeten redan motsvarar de skattesänkningar som genomförts, så är det hög tid att fundera över hur vi ska undvika framtida förluster.

Sossarna vill att nästa planerade skattesänkning ställs in. I stället vill man se pengar till kommuner och landsting så att ytterligare uppsägningar kan undvikas och utbildningssatsningar till de krisande exportföretagen. Det är rätt. Tiden att agera är nu.

Mer läsning

Annons