Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt inte hjulen stanna

/

Annons

Optimisterna har länge trott att det går att snacka upp konjunkturen. I dagens läge är det väl bara på fastighetsmarknaden det går att hitta några optimister. Men kreditmarknaden fungerar ännu illa. Och resten av näringslivet visar minussiffror som är värre än vad pessimisterna trott. Nu framträder också en tydligare ideologisk förklaring till regeringens senfärdiga agerande. Tur i alla fall att riksbanken agerar resolut.

De kraftiga räntesänkningarna, ännu en hel procent i går, ger i alla fall ett hopp om en fungerande bostadsmarknad även om det ännu är osäkert hur priserna påverkas.

I övrigt ser det sämre ut. Och vår regering väljer att fortsätta på den inslagna vägen. Den budget som planerades i augusti får räcka. Den som minns debatten då vet att det handlade om hur mycket regeringen kunde stimulera ekonomin i form av skattesänkningar utan att riskera att inflationen stack i väg. Riksbanken höjde också räntan så sent som i september.

Samma budget antas nu räcka för en kris som vi inte sett maken till på generationer.

Och när USA och Europa väljer att stimulera ekonomin för att få hjulen att rulla hjälpligt, så varnar både finansminister Borg, m, och statsminister Reinfeldt, m, för de stora budgetunderskott som skapas. Som om det är billigare, eller bättre för statsfinanserna att låta hjulen stanna helt innan de börjar rulla igen.

Sant är ju att regeringens egen budget redan förvandlats från en budget med stabila statsfinanser, till en budget där skattesänkningar till de välbeställda finansieras med budgetunderskott. Det är uppenbart att statliga investeringar i motsvarande grad hade varit ett effektivare sätt att stimulera ekonomin.

Den borgerliga regeringen har låtit sig släpas fram till varje handling- Den finansiella krisen har tillåtits dra ut på tiden genom att bankerna lämnats att själva säga ja eller nej till krispaketen.

I fallet med bilindustrin kom ett löfte om EU-pengar som inte kommer att kunna uppfyllas om inte EU kraftigt ökar den ekonomiska ramen.

Och nu säger både Reinfeldt och Borg att nya pengar till kommuner och landsting får vänta till vårbudgeten. Det är faktiskt direkt märkligt.

För det som behövs nu för att undvika rena uppsägningar, är inte pengar omedelbart, utan besked om att pengar till kommunerna kommer att tas fram. Både den lägre tillväxten och de ökade utgifter de försämrade socialförsäkringarna och den ökande arbetslösheten ger, talar för snabba besked.

Mer läsning

Annons