Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt inte alkoholromantiken förleda

/

Annons

I Stockholm konsumeras det mest alkohol i landet, i Norrbotten minst. Forskare vid Stockholms universitet som undersökt de regionala skillnaderna i svenskarnas drickande, visar både att de är betydande och att de ser ut att öka. Avståndet mellan Stockholm och Norrbotten är en sedan länge konstaterad trend som håller i sig, men ställer ändå en och annan fördom på ända.

Att det finns flest nykterister och minst andel riskkonsumenter av alkohol i Norrbotten stämmer knappast överens med den spritosande bild som exempelvis författaren Mikael Niemi ger av tornedalingarna i boken Populärmusik från Vittula.

Men när Svenska Dagbladet illustrerar stockholmarnas myckna drickande är det inte med bilder på män som häver i sig sprit, utan på äldre damer som dricker rosévin på en uteservering.

"Ful-drickandet" gör sig ju också sämre på bild, och det gäller sannolikt även de bilder vi själva väljer att förmedla. Dunken i garaget lägger man inte ut på Facebook, men gärna drinken på den chicka uteserveringen.

Det finns dock en uppenbar risk i att låta alkoholromantiken förblinda oss, det är särskilt värt att minnas när debatten om gårdsförsäljning av alkohol blossar upp. Motståndet mot gårdsförsäljningen beror huvudsakligen på att ingen har lyckats lösa dilemmat med hur man ska kunna tillåta småskalig försäljning och samtidigt låta Systembolaget behålla sitt monopol.

De som förespråkar gårdsförsäljning talar om lokala bryggerier, bilden av vackra glasflaskor med etiketter som mormor själv skulle kunna ha tillverkat och ett innehåll som smakar av den egna trädgården, träder fram. Vi ser inte spritflaskorna i plast på Ica, trots att även de skulle följa i avregleringens spår.

Av flera olika skäl har vi en restriktiv alkoholpolitik och glädjande nog går också alkoholkonsumtionen ner igen. Unga killar verkar, klokt nog, föredra dataspelande framför fylla. Och de skulle kunna välja norrbottningarna som sina förebilder.

Mer läsning

Annons