Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt inte Ahlin bli utrikesminister

/

Utrikesminister Carl Bildt (M) är mest som han är.

Annons

Först tyckte jag att han var riktigt smart när han valde att inte svara i den starkt polariserade ton som angetts av Socialdemokraten Urban Ahlin. Sen kunde Bildt inte hålla sig ändå så det kom grodor därifrån också. Men efter att ha lyssnat till riksdagens utrikespolitiska debatt, måste jag tyvärr säga att Ahlin gör en slät figur.

De rödgröna var i och för sig samkörda, vad än Bildt påstod. Bodil Ceballos (MP) talade om miljöproblem och Vänsterpartiets Hans Linde drog upp skiljelinjerna mot de borgerliga. Socialdemokraten Urban Ahlin däremot drog upp skiljelinjen mot Carl Bildts person på ett sätt som jag misstänker bara stöter bort intresserade.

Ahlin höll en väldigt annorlunda ton än den som hölls i den gemensamma rapport från de rödgröna partierna som presenterades i går under namnet Sveriges relationer med andra länder. Där finns en del att invända emot. Men det mesta är välmotiverat.

Förvisso gjorde Bildt ett misstag av gigantiska mått när han jämförde Rysslands agerande i Georgienkriget 2008 med Hitlers angreppskrig på östfronten. Jag kallade då Bildts agerande för omdömeslöst. Det betyder inte att jag anser att Bildt saknar omdöme. Men det är den bild Urban Ahlin spred i debatten. Det är djupt olyckligt.

Förvisso är det inte fel att en tydlig skiljelinje dras upp även i utrikespolitiken. Det är bra att USA:s anfall mot Irak i de rödgrönas rapport kallas folkrättsstridigt. Men oenigheten ska heller inte överdrivas.

Det hade varit klokt av Ahlin att ta fasta på det i flera avseenden riktiga ställningstagande Bildt gjort i Palestinafrågan, där han i utrikesdeklarationen slog fast Jerusalems status som huvudstad i två stater.

Det var något exempelvis Mona Sahlin tog fasta på i en av debatterna med Reinfeldt häromveckan.

Ahlin kunde däremot ha frågat vad som görs och trycka på så att något händer. Ännu är Bildts utspel bara ord. Men det är vad som kom från Ahlin också. Sverige behöver en ny utrikesminister. Men jag hoppas personligen att Urban Ahlin inte blir den utrikesministern i ny rödgrön regering.

Mer läsning

Annons