Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lånet är en självklarhet

Många försöker hitta en ljusning i det ekonomiska mörkret. Men en del försök tycker jag mest liknar mer mörker.

Annons

Så reagerar jag på nyheten i DN att färska SCB-siffror visar att det mitt i industrikrisen fortfarande skapats jobb i tjänstesektorn. Även om den också väntas minska i år.

Problemet är att de som välkomnar övergången till tjänstesamhället tenderar att underskatta värdet av den industri vi lever av. Att göra det i en akut industrikris är speciellt farligt.

Det riskerar att slå undan fötterna på en industri som annars skulle kunna klara sig bra efter en kris så djup att den svenska industriproduktionen är nere på nivån från hösten 1999. Mer glädjande är då att det faktiskt finns tecken på att det lättar på sina håll inom industrin.

Inte minst gäller det koppar– och och järnmarknaden som kommit igång till höjda om än betydligt lägre priser än före krisen. Det är Kina som väljer att köpa på sig råvaror till lägre priser istället för att investera mer på en fortfarande osäker valutamarknad. Det får i alla fall en del hjul att rulla, medan andra kunde ha behövt ännu lägre priser.

Sveriges regering har tidigare av ideologiska skäl varit väldigt kallsinnig gentemot industrin. Helt plötsligt säger man sig nu vara berett att komma med ett undsättningslån till Saab vars framtid ser ut att avgöras den här veckan om inte en GM-konkurs kommer emellan.

Lånet är en självklarhet i mina ögon. Vi har vare sig i kris eller goda tider något att vinna på att driva högteknologisk industri från Sverige.

Mer läsning

Annons