Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget möter krisen

/

Annons

Kommer länet även i framtiden att ha en rimlig geografisk täckning med hälsocentraler, kan vi förvänta oss än mer förstoppade vårdköer? Stora farhågor hade målats upp inför presentationen av landstingets ekonomiska översyn. Men det värsta skräckscenariot bekräftades lyckligtvis inte. Vad gäller hälsocentralerna har den politiska landstingsledningen med Robert Uitto i spetsen varit tydlig: det blir inga nedläggningar.

Jämtland kommer aldrig att kunna erbjuda de dyraste och mest avancerande vårdlösningarna, men vi ska, trots vår utsträckta geografi, kunna garantera ett acceptabelt avstånd mellan länsmedborgarnas ytterdörrar och primärvården. Det är en rättvisefråga; invånarna i Kälarne betalar lika mycket i landstingsskatt som östersundarna.

När folk blir sjuka vill de få snabb kontakt med en hälsocentral och behövs vidare insatser ska man inte behöva vänta i evigheter. Trots att landstinget ska spara 177 miljoner kronor över två år kommer vårdköerna, enligt landstingsdirektör Karin Strandberg Nöjd, inte att påverkas negativt av spar-betingen. Tvärtom antyddes att de satsningar som ska sjösättas under 2010 kommer att bidra till kortare väntetider.

Vi ska dock inte skönmåla de besparingar som ligger för handen. Ett tufft stålbad väntar landstinget, inte tu tal om det. Friska och lindrigt sjuka kommer att få stå tillbaka och jämtarna att tvingas ta ett större eget ansvar för sin hälsa.

Undrar om Robert Uitto, diplomerad homeopat som han är, har några lediga tider framöver?

Vad görs då på den nationella nivån för att lindra krisen i landstingen? Ingenting, regeringen har snarast förvärrat läget. Först frystes statsbidragen för läkemedel och därefter försämrades utjämnings-systemet till de små landstingens nackdel. Och förra året aviserade socialminister Göran Hägglund en särskild kömiljard som ska belöna landsting som uppfyller den nationella vårdgarantin. Välmående landsting i storstadsregionerna ska alltså belönas medan glest befolkade landsting med en åldrande befolkning straffas. Så lyder borgerlighetens definition av solidaritet ...

I den kommande vårpropositionen har Anders Borg slutligen flaggat för extrapengar till kommuner och landsting. Då kan Jämtlands landsting redan ha tvingats börja varsla på avdelningarna. Sent ska uppvaknandet komma.

Mer läsning

Annons