Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägg korten på bordet

Annons

Hanteringen av de avvisade egyptierna Ahmed Agiza och Mohammad Alzery fortsätter att förfölja den gamla s-regeringen. Historien är en samtida och sedelärande rättsskandal av exempellösa mått – så här får det nämligen aldrig gå till!
För att fräscha upp minnet kommer här en snabb tillbakablick. Den 18:e december 2001 fattas beslutet att Agiza och Alzery ska avvisas. Ett USA-registrerat plan med CIA-agenter hämtar männen på Bromma flygplats och transporterar dem till Egypten – en av  USA:s allierade i kriget mot terrorismen och ökänt för sin omilda behandling av fångar. Innan flygresan drogas männen och förses med blöjor och tygpåsar över sina huvuden. Tre år senare fick TV4:s Kalla fakta nys om historien och skandalen var ett faktum.
Enligt den etablerade historie(s)krivningen var det dåvarande utrikesminister Anna Lindh som ansvarade för den hårt kritiserade avvisningen.
Klart är att den svenska regeringen inte förmådde att hålla huvudet kallt i den uppjagade stämning som rådde efter elfte septemberattackerna. Istället blev man en lydig knähund åt ett USA på krigsstigen. Regeringen blundade inför FN-stadgans krav att ingen må utsättas för grym eller förnedrande handling eller förnekas rätten till en offentlig och rättvis domstolsprövning.
Det enda rimliga efter en sådan här skandal är någon form av ansvarsutkrävning. Någon eller några borde helt enkelt ha tvingats dra den yttersta konsekvensen och städa ur sina skrivbord. Detta skedde aldrig. Anledningen var att den som påstods ha det ensamma ansvaret inte längre var i livet.
Anna Lindh mördades sensommaren 2003, hon fick således aldrig chansen att lämna sitt vittnesmål. Därefter har historien med hjälp av tidens tand försvunnit ur det kollektiva medvetandet. Men Lindhs tidigare medarbetare och vän, Aftonbladets ledarskribent Eva Franchell, har inte glömt.
I den nya boken ”Väninnan – rapport från Rosenbad” (Bonniers) kommer Franchell med nya påståenden och uppgifter som visar att såväl statsminister Göran Persson som justitieminister Thomas Bodström var fullt informerade om det känsliga ärendet. I strid med vad han sagt i tidigare KU-förhör påstås Bodström ha godkänt att avvisningen skulle verkställas med hjälp av amerikanska agenter.
Stämmer uppgifterna återupplivas återigen frågan om ansvarsutkrävning. Är ansvaret delat mellan flera, varav den ena personen är avliden, är det ett minsta anständighetskrav att tidigare kollegor och vänner uppträder som just det, vänner och kollegor, och tar sin del av ansvaret.

Mer läsning

Annons