Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagarna måste användas

/

Att skärpa och införa nya straff är bland det mest riskfria som politiker kan ägna sig åt.

Annons

 Hur många gånger har man inte hört att vårt rättssystem är ett stort skämt? Våra fängelser beskrivs som rena kurortsanstalterna – fångarna får ju till och med betalt för att sitta inne! Nej, tacka vet jag … och så kommer något exempel från ett fjärran land där man förstått vad det verkligen handlar om: nackskott, livstid multiplicerat med 14, stympning och så vidare.

Visst, i en internationell jämförelse har Sverige en tämligen liberal rättsordning och det ska vi vara stolta över. Ändå är det tydligt i vilken riktning som tangenten pekar. Vi går mot längre straff och högre murar.

I går meddelade regeringen att den tänker förändra och lägga till ett antal nya brott, bland annat något som ska heta ”synnerligen grov misshandel”. Ännu ett exempel på den tuffare synen på brott och straff? Justitieminister Beatrice Ask hymlar förvisso inte med att straffskärpningen knappast lär minska brottsligheten, förändringen ska snarast ses som en markering från makthavarnas sida. Samtidigt är det känt att domstolarna inte tillämpar alla straffskalor fullt ut.

Maxstraffet för grov misshandel är i dag tio år, lagstiftaren har alltså redan tagit höjd för de allra svåraste personangreppen. Men enligt radions Ekoredaktion är genomsnittsstraffet i grova misshandelsmål blygsamma ett och ett halvt års fängelse.

Minimistraffet för det nya brottet ”synnerligen grov misshandel” ska vara sex år. Tillägget ”synnerligen grov” innebär att det rör sig om särskilt råa fall. Det kan handla om brutala angrepp på äldre, handikappade eller när våldet, för att citera justitieministern, tangerar vad som kan liknas vid ”tortyr”.

Misshandel är ett vidrigt brott som kan lämna livslånga fysiska och psykiska men. Särskilt upprörande är förstås det oprovocerade våldet. Därför är det viktigt att domstolarna verkligen använder hela straffskalan. Det vara en substantiell skillnad i påföljd mellan en livsfarlig misshandel och en vanlig rallarduell i krogkön. Då skulle vi förhoppningsvis slippa denna typ av politiska interventioner i lagstiftningen som bara riskerar att öppna för än mer besvärliga gränsdragningar.

Mer läsning

Annons