Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lag för kärleken

En trevlig nyhet i det annars så dystra nyhetsflödet: i går beslutade riksdagen, med en förkrossande majoritet, att införa den efterlängtade könsneutrala äktenskapslagstiftningen. Paret Anders och Björn får därmed samma rätt att stadfästa sin kärlek genom ett besök hos prästen som Anders och Anna.

Annons

Lagen är en bra men inte fullt ut tillfredsställande. Ty det gäller att homoparet hittar rätt präst; enskilda präster kan nämligen välja att vägra viga samkönade. Kyrkorna och samfunden har alltså fortfarande möjligheten att – som myndighetsutövare! – diskriminera, välja bort, par som inte passar in i den religiösa heteronormen. I en undersökning svarar glädjande nog över 60 procent av de tillfrågade prästerna ja på frågan om svenska kyrkan ska viga samkönade par.

Alternativet till en könsneutral äktenskapslagstiftning, vilket har förenat såväl Humanister som kristdemokrater, var en civilrättslig reglering. Först ett besök i stadshuset som sedan kan följas av en ceremoniell tillställning i kyrkan, på kalfjällets topp eller var helst det behagar. Föreslaget hade varit godtagbart – förutsatt att det inte hade kommit från kd. Hela tanken med den civilrättsliga varianten var ju att skydda det kyrkliga äktenskapet från kärlekstörstande homopar. Sådana lösningar klarar vi oss utan.

Mer läsning

Annons