Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturrevolution

/

Annons

Vad skulle lagstiftaren göra om alla bilister körde när ljussignalen visade rött? Höja böterna eller ta sig en funderare? Eftersom inte alla internetanvändare fildelar haltar liknelsen något, men den säger i alla fall någonting om vad som har hänt efter att Ipredlagen togs i bruk. Det är nämligen inte bara en tjuvaktig ungdomsgeneration som nu blivit stämplad som kriminell – det är farbror Bosse, fritidspedagogen Lotta och bilmekanikern Stina och ytterligare några hundra tusen.

Ipredlagen är ett problem, ty den speglar inte det allmänna rättsmedvetandet. Därmed inte sagt att artister inte ska få betalt för sitt arbete. Därmed sagt att teknikens möjligheter bättre måste utnyttjas för att erbjuda digitala musik- och filmtjänster. Först sent omsider – och det där var diplomatiskt uttryckt – insåg musikindustrin att den där cd-skivan för 180 spänn höll på att bli utkonkurrerad. Och då var det redan för sent. De senaste åren har varit en enda lång ökenvandring för musik- och filmindustrin, och anledningen är just branschens senfärdighet att ställa om från analogt till digitalt.

Sedan Ipredlagen implementerades i onsdags förra veckan tycks internetrafiken i landet ha minskat med en tredjedel. Statistiken är inte bergsäker, men det verkar faktiskt som att vi upplever en kulturrevolution i det tysta.

Eftersom vi ännu inte vet hur lagen kommer att tolkas vet vi inte heller hur den kommer att slå i praktiken. Hur bevisar till exempel ett filmbolag att det är jag och inte min kompis på tillfälligt besök som har laddat ner sju biofilmer? Hur bevisar man att det är jag och inte min granne som har använt mitt trådlösa nätverk till olagligheter?

Det blir onekligen intressant att se hur domstolarna väljer att handskas med Ipredlagen. Frågan om bevisprövning kommer att bli central.

Mer läsning

Annons