Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kroppen, marknaden och sexet

Läser Lena Asklings söndagskrönika i Aftonbladet och påminns om något jag fick återberättat för ett tag sedan. Det var en historia från en ambulanskörning, patienten var en tonårstjej som hade druckit alldeles för mycket.

Annons

På vägen in till sjukhuset berättade flickan att förlorar oskulden det gör man inte förrän man hade haft analsex.

Alkohol kan göra en dum, men den har också en förmåga att blotta våra mest ärliga sidor. Jag tror inte att flickans berättelse nödvändigtvis är ett allmängiltigt påstående, men jag tror att det i alldeles för många fall är tragiskt nära sanningen. Oskuld förblir man tills man haft analsex. Härifrån till den mer idealistiska synen på sex som något trevligt, njutningsfullt och otvunget ligger en avgrund.

Lena Askling skriver om vår tids kroppshat, om hur påskmaten knappt har hunnit lägga sig i magen förrän löpsedlarna instruerar oss hur vi ska göra för att bränna bort överskottskilona. Det är egentligen inte tips för en sund livsstil, inbäddat i budskapet ligger snarare en uppmaning – snygg är detsamma som smal, några valkar på magen är detsamma som ful och äcklig. ”Var fjärde kvinna mellan 16 och 24 år känner stress, oro, ångest, depression. Vi befinner oss i en brytningstid och olidlig förändringsperiod som skapar rotlöshet och opreciserad ångest. Bantningsterrorismen skördar offer”, skriver Lena Askling.

Sexualitet och kroppsideal går hand i hand. Det är förvisso inget konstigt, vi tänder på vad vi kan se och känna på. Däremot synts det som att ju hårdare kroppsidealen skruvas desto tuffare blir också sexualiteten. Många människor, särskilt unga, anser sin hungriga mage vara ett normaltillstånd, en förutsättning för att kunna pressa ner vikten. Det trådsmala har redan blivit norm.

Hela tiden dessa normförskjutningar. Vad härnäst, att den sexuella debuten markeras vid första analsamlaget?

Mer läsning

Annons