Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritisera Bildt – med rätt folk

/

Carl Bildt är en arrogant politiker och ett levande lexikon över världens konflikter . Det gör honom till en tacksam men svår måltavla.

Annons

För Socialdemokraterna är det självklart att gå hårt fram i ett läge när Bildts tidigare uppdragsgivare blivit föremål för åklagares granskning. Men gör det lite smartare!

Är Thomas Bodström, oppositionens utsände torped, verkligen rätt person att kritisera Carl Bildts göranden i nordöstra Afrika för tio år sedan? Varför inte använda den spetskompetens som finns inom partiet? Jag tänker närmast på Jan Eliasson, en politiker som utan att behöva gå den juridiska processen i förväg politiskt kan problematisera Carl Bildts roll i dåvarande Lundin Oil (numera Lundin Petroleum).

Det är faktiskt ingen långsökt tanke att förundersökningen om företagets eventuella delaktighet i mord och folkfördrivningar i södra Sudan landar i slutsatsen: brott kan inte styrkas. Och Thomas Bodström som precis avlossat det tunga artilleriet framstår som en tomhylsa.

Därmed inte sagt att vi inte ska kritisera Carl Bildts inblandning i Lundin O il. Bolagets påstående att man bara bidragit till ” fred och utveckling ” i Sudan är direkt stötande. Under perioden som företaget var verksamt i landet mördades tusentals människor och långt många fler fördrevs från sina hem. På Carl Bildt låter det i dag som hans styrelse- och rådgivaruppdrag utgick från en fredssträvan. Det är en haltande argumentation som behöver både en och två kryckor för att hålla sig upprätt. Sätta sig i styrelsen för ett företag som några år tidigare slutit avtal med en riktig skurkdiktator – för att åstadkomma fred. Det för söket imponerar i alla fall inte på mig. Särskilt inte som Lundin Oils hela affärsidé har varit att söka sig till länder som inga andra vågat satsa sina pengar i. Regimer med blod på sina händer.

”Jag förstår inte det svenska raseriet mot detta vackra land”. Det är 80-tal, hela världen har fördömt och förskjutit den sydafrikanska apartheidregimen. Adolf Lundin, bolagets grundare, fattar ingenting.

Lundin Oil är ett omoraliskt bolag och Carl Bildt är en arrogant politiker som försöker förvränga bilden av sitt tidigare uppdrag. Detta ska Socialdemokraterna kritisera, men låt då en Jan Eliasson lägga ut texten. Inte en Thomas Bodström som ena dagen ska bygga fängelser, den andra fritidsgårdar, den tredje försvara friskolor och den fjärde agera utrikespolitisk talesman.

Kom ihåg att det är borgerligheten som ligger högt i förtroendemätningarna, inte oppositionen.

Mer läsning

Annons