Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krisen är långt ifrån över

/
  • Detaljerna är inte klara. Men klart är att ledarna i de 20 största ekonomierna i världen vill införa någon form av internationellt regelverk för de redan i högsta grad internationella finansmarknaderna. Avsaknaden av regler i kombination med en osund bonuskultur har skapat den kris världen får leva med länge än. Bilden är från konferensrummet i Pittsburgh, USA.  Foto: Carolyn Kaster/Scanpix

Annons

Börsrekord, höjda bostadspriser och ny bonusjakt. Låga räntor håller konsumtionen uppe. Krisen kan verka som bortblåst. Klart är att krisen slår väldigt olika för olika människor. Tyvärr är det långt kvar innan världen kan sägas återgå till ett normalläge. Arbetslösheten kommer att stiga. Inte heller industrins kris är över. Och hur går det med handel och bostadspriser när räntorna höjs?

Journalisten Göran Rosenberg frågar sig i torsdagens DN hur det kan komma sig att krisen inte syns. Han pekar på att vi i dag lever i ett genommedialiserat samhället. Det som inte syns i medierna finns liksom inte.

Det ligger nog en del i det. Men väl så viktigt är nog att krisen verkligen slår olika. I det Stockholm där oppositionen har så svårt i opinionen finner vi många som direkt gynnats i krisen. Till sänkta fastighetsskatter och inkomstskatter för de välbeställda, kan läggas de historiskt låga räntorna. Det är då inte konstigt om den kris som är så tydlig i industrin inte märks speciellt tydligt i de Stockholmscentrerade medierna.

Samtidigt är det så att krisen verkligen slår olika. En fjärdedel av hushållen uppger att de fått det bättre under den akuta krisens tolv månader. Sommaren innebar rena köpfesten inom sällanköpshandeln. De låga räntorna har verkligen fått genomslag.

Baksidan är att vi kan vänta oss en dämpning av köpviljan när räntorna börjar att höjas.

Förmodligen sker det senast under nästa år. Men utvecklingen på den räntedopade bostadsmarknaden kanske kan få riksbanken att reagera tidigare än så.

Det är förstås ett stort problem i ett läge där industrin fortsatt har stora problem och arbetslösheten väntas slå nya rekord.

Klart är att riksbankernas resoluta agerande förra hösten har gett positiva resultat. Utfästelserna vid G20-mötet i London i april kom också att få starka ekonomiska krafter att våga agera.

Men vägen ur krisen är fortfarande lång.

Ett land som USA har väldiga underskott i både statsbudget och handelsbalans samtidigt som Kina har stora överskott i handeln.

De banker som räddades av statliga ingripanden har redan den dåliga smaken att försöka ta sig ur staternas grepp. Vi bör i stället stödja den allmänna opinionens krav på att stoppa överdrifter i form av gigantiska bonusar, som inte bara är osmakliga för att de ökar klyftorna, utan också rent farliga i den mån de uppmuntrar de lånefester som orsakat den finanskris vars efterdyningar vi nu får leva med i åratal.

Viktigare ändå är att G20-länderna vid helgens möte i Pittsburgh, USA i alla fall uttalar en tydlig vilja att skapa ett internationellt regelverk kring finanssektorn. När bankerna är gränsöverskridande måste myndigheternas tillsyn också vara gränsöverskridande.

Mer läsning

Annons