Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kris i Grönköpingsalliansen

/
  • I en situation där regionen hotas av bankrutt anser Folkpartiet att det är läge att profilera sig. På bilden ordföranden Pär Löfstrand.

Annons

Har den borgerliga alliansen inom Region JH spruckit? Om detta råder delade meningar - till och med inom alliansen. Folkpartiet säger att de fortfarande är med. Moderaterna verkar anse att Folkpartiet har klivit av i och med att de inte ställer sig bakom de övriga borgerliga partiernas förslag till regionplan och budget.

Det liknar Grönköping. Normalt sett skulle inte en intern uppgörelse av det här slaget spela någon roll. Men läget är inte normalt. Regionen hotas av ett underskott i år på upp emot 300 miljoner.

Hittills har politikerna hanterat läget på ett bra sätt.

För det första har de lyft frågan till den nivå där den hör hemma genom att skriva ett brev till regeringen. I brevet påtalar de underfinansieringen av vården och de stora orättvisorna i utjämningssystemet.

För det andra har de börjat skissa på förslag om strukturella förändringar av vården, bland annat en omställning mot en mer patientnära vård med nya behandlingsmetoder och en ökad samverkan med andra sjukhus i grannlänen. Det är stora grepp. Början på en nödvändig omställning i ett län där "befolkningspyramiden" börjar likna en svamp, där allt färre yrkesverksamma ska ta hand om allt fler åldringar.

För det tredje har politikerna tagit det kloka beslutet att lägga partikäbblet åt sidan och samarbeta över blockgränsen. Tanken var att få till en bredare enighet genom att arbeta gemensamt med den ekonomiska krisen och utreda förslag från både majoriteten och oppositionen.

Men i fullmäktige avstod helt otippat de borgerliga partierna från att rösta om samarbetsavtalet. Och nu, i en situation där regionen hotas av bankrutt, anser Folkpartiet (eller i varje fall ordföranden Pär Löfstrand) att det är läge att profilera sig och gå fram med ett eget budgetförslag. Det är en riskabel taktik av ett parti som redan är marginaliserat.

Mer läsning

Annons