Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krig i medieskugga

/

Annons

Efter ett flera år långt crescendo har striderna mellan regeringsstyrkorna och de tamilska tigrarna nått sitt klimax. Vi vet inte exakt vilka scener som utspelar sig i de tidigare rebellkontrollerade områdena, journalister är förbjudna att bevaka konflikten på plats. Men klart är att omkring 80 000 lankeser har flytt undan stridigheterna, det humanitära läget är akut.

Regeringens slutmål är att en gång för alla slå ut rebellernas stridsförmåga. Hur stor slutsiffran för de civila förlusterna blir är omöjligt att säga, men tidigare rapporter har indikerat att regeringen släppt loss ett oerhört kraftfullt våld. Frågan är hur länge de tamilska tigrarna, som tidigare inte lagt några fingrar emellan i kriget mot centralmakten, klarar att hålla stången. De av tigrarna kontrollerade områdena krymper stadigt, och på onsdagen gav rebellernas chefstalesperson upp och överlämnade sig till regeringsstyrkorna.

Regeringen kommer att lyckas med sina föresatta mål. Men det kommer att komma med ett oerhört pris, både vad gäller den humanitära situationen och möjligheterna att skapa ett långsiktigt stabilt Sri Lanka.

Mer läsning

Annons