Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontinuitet och rättvisa

Annons
Arbetet med att forma ett rödgrönt regeringsalternativ fortgår. I går träffades socialdemokraternas, miljöpartiets och vänsterpartiets ekonomiska talespersoner för att försöka räta ut frågetecknen. Inför mötet slängde vänstern ut ett köttben och gjorde klart att man accepterar s och mp:s krav på budgetramar. Motkravet är att partierna kan ge besked om satsningar på välfärden. För att klara finansieringen vill vänstern bland annat riva upp regeringens jobbskatteavdrag, av vilka socialdemokraterna accepterat de två första stegen.
Skillnaden mellan sossarna och vänstern är perspektiven. Vänstern agerar helt och fullt som ett oppositionsparti; man lägger förslag som är diametralt motsatta regeringens.
Som det största oppositionspartiet tvingas social- demokraterna ta större hänsyn till den förda politiken. Sossarnas politik måste balanseras mot regeringens åtgärder, annars blir det svårt att skapa ett trovärdigt alternativ: väljarna skulle helt enkelt ha svårt att acceptera en fullständig återställare av jobbskatteavdragen.
Egentligen är det hela en smula tragiskt; inom både socialdemokraterna och vänsterpartiet finns en stark tro på den stabila välfärdsstaten, men regeringens våldsamma skattesänkningar har radikalt försämrat möjligheterna till en offensiv reformpolitik.
Det vore mycket bra om riksdagens två enda vänsterpartier kunde enas om en mellanväg som både tar hänsyn till medborgarnas krav på kontinuitet och samhällets behov av rättvisa och välfärd.

Mer läsning

Annons