Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompetenta nödlösningar

Arbetsförmedlingen ska kallas Kompetensförmedlingen. Det ger tyvärr lite av ett löjets skimmer över sossarnas nya arbetsmarknadspolitik när man börjar med ett sådant förslag. En annan sak är att Arbetsförmedlingen, vad den än kallas, ska ha till uppgift att se till att löntagarna har rätt kompetens.

Annons

Det är något som gynnar både företagen och den som söker jobb.

Socialdemokraternas förslag om en kompetensförsäkring, som ger alla en möjlighet att studera mitt i livet, är därför en klok lösning på flera problem. Man kan behöva byta jobb både därför att man måste, av arbetsmarknads- eller hälsoskäl. Man kan behöva byta också för att man vill eller känner att man måste. Förslaget är bättre än 90-talets tal om en kompetensförsäkring som missgynnade LO-grupperna.

Men många står långt från ett vanligt jobb. I dag hamnar många mellan två stolar. En ny myndighet, Kraftsam, ska slå samman delar av dagens Arbetsförmedling och Försäkringskassa. Målet ska vara återgång i arbete också för den som har svårt att komma in på den reguljära arbetsmarknaden. Fler ska bli anställningsbara. Lönebidragen ska bli mer flexibla – alla är inte sjuka alla dagar, och plusjobben ska återinföras inte bara i offentlig sektor utan också i den ideella sektorn.

Nödlösningar? Visst, men vi kommer i framtiden inte undan sådana lösningar i dagens slimmade organisationer.

Mer läsning

Annons