Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knockout i första ronden!

Annons
Nyhetsveckan har dominerats av debatterna mellan regeringen och oppositionen. Inom loppet av sex dagar har Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin drabbat samman fyra gånger. Debatterna har varit vältajmade - med turbulensen på finansmarknaden, de tusentals varslen, regeringens usla opinionssiffror - och nästan skapat en känsla av valrörelse!
I går möttes Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt i radions "Studio ett". Det blev en väldigt bra debatt. Särskilt för Mona Sahlin. Jag skulle vilja utropa (s)eger på knockout redan efter första ronden.
Den 45 minuter långa debatten inleddes med flykting- och integrationspolitiken. Här blev skillnaderna mellan politikernas insikt om verklighetens förhållanden frapperande; Fredrik Reinfeldt pratade om möjligheterna att underlätta för några "forskare från Indien" att komma till Sverige för att arbeta medan Mona Sahlin uppmärksammade de papperslösa flyktingarnas situation, med slavlöner och total rättslöshet, och möjligheterna att lägga ett större ansvar för integrationspolitiken på den nationella nivån.
I dag sköter ju ett par kommuner, med Södertälje i spetsen, i princip hela Sveriges flyktingmottagande.
En av radiodebattens höjdpunkter kom när a-kassan - regeringens största fiasko - kom på tal. Regeringen funderar som bäst över möjligheterna på en obligatorisk a-kasse-lösning, bekymrade som man är över att en halv miljon lämnat arbetslöshetsförsäkringen.
Först driver ni ut 500 000 ur a-kassan för att sedan, när det monumentala misslyckandet är ett faktum, dra i nödbromsen och överväga ett obligatorium, replikerade Sahlin.
Ibland sitter argumenten som en smäck!
Vi vet sedan tidigare att borgerligheten vägrar svara på frågan om att samarbeta med sverigedemokraterna för att behålla regeringsmakten efter 2010. Inte heller denna gång fick vi något svar. Beskedet från Sahlin upprepades, men vi vet det redan sedan tidigare: aldrig någonsin en förhandling med de främlingsfientliga.
Ibland är principen viktigare än taburetterna.
I går var det inte Mona Sahlin, oppositionsledaren, som talade, utan Sveriges nästa statsminister. Z
Kalle Olsson
kalle.olsson@ltz.se

Mer läsning

Annons