Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimathotet –­ mer än teorier

Annons

Stora delar av landet har liksom stora delar av Europa drabbats av snökaos. Talet om växthuseffekten kan såna här dagar synas lite teoretiskt. Men det är nog tyvärr alldeles verkligt. Fast talet om att växthuseffekten ska slå mot dem som driver de svenska fjällens skidanläggningar tror jag inte mycket på. För nog lär deras motsvarigheter i Alperna drabbas av snöbrist långt innan det drabbar Jämtland.

När jag häromdagen läste en novellsamling av en av de tidigaste svenska arbetarförfattarna, Karl Östman, så noterade jag att han i en novell från 1932 funderade över snöfriheten i hemstaden Sundsvall. I SvD såg jag sen att just det året var julen snöfri i stora delar av landet. På 40-talet kom som bekant hårdare vintrar. Det hindrar inte att klimathotet är verkligt i dag.

Besvikelsen är på goda grunder stor på många håll efter Köpenhamnsmötet. Hur det än är så var inte USA redo att gå till de tunga besluten än. Och i mina ögon är det orimligt att lägga på Kina en alltför tung börda i förhållande till de länder som bär ansvaret för de utsläpp som nu på allvar påverkar klimatet. Kina nämns nu överallt som den största utsläpparen av växthusgaser. Men räknat per person ligger man långt efter.

Med tanke på att USA inte hunnit med sin hemläxa är det också ur klimatsynpunkt välkommet att den amerikanska senaten tycks lyckas med att driva igenom en ny sjukförsäkring. Det betyder nämligen att president Obama ges en chans att gå vidare med klimatet. Hur det än är så har han en helt annan agenda än företrädaren Bush även på detta område.

Våra svenska förhandlare skyller fördröjningarna på de utvecklingsländer som försvarade Kyotos bindande skrivningar. Men det mest tvivelaktiga i EU-ländernas upplägg var att man för att blidka USA inte tog försvaret av det befintliga Kyotoavtalet på allvar. Det viktiga nu är att inte ge tappt.

Mer läsning

Annons