Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD mot ättestupan

Enligt uppgift ligger det ett färdigt förslag på justitiedepartementets bord med en ny äktenskapslag som är könsneutral men ger enskilda präster rätt att säga nej till att viga homosexuella par. Försöken att nå en kompromiss inom alliansen tycks dock ha kört fast. Men än finns tid, regeringens plan är att lägga fram ett lagförslag i december.

Annons
Frågan är bara hur. Hur ska regeringen lyckas enas kring en lag som tillfredställer allas vilja? Uppgiften känns som en utmaning granne med det omöjliga.
Risken med en utslätad kompromiss är att ett antal borgerliga riksdagsledamöter väljer att frondera mot regeringen. Alltså ett scenario liknande det som nästan utspelade sig i samband med FRA-lagens omröstning. Om fyra borgerliga ledamöter röstar emot regeringen faller förslaget. Det skulle innebära regeringskris, något som Fredrik Reinfeldt sannerligen inte har råd med.
Men alternativet, att köra över kristdemokraterna och med hjälp av oppositionen rösta igenom lagen, är inte heller ett särskilt lyckat drag. Det skulle också försätta regeringen i ett allvarligt läge; Fredrik Reinfeldt skulle visa sig oförmögen att hålla samman fyrpartikoalitionen - just det som har varit statsministerns paradfråga i debatterna med oppositionen: enigheten.
Och för kristdemokraterna skulle en könsneutral äktenskapslagstiftning bli spiken i kistan. Nådastöten. Ty vad finns kvar att försvara efter ett sådant nederlag? Hur ska Göran Hägglund kunna se sina väljare i ögonen?
Ett parti är ju inget parti utan sina idéer. Kristdemokraternas idé är att försvara de kristna kärnvärderingarna, hittills under mandatperioden har det gått si och så med den saken. Förra året signerade socialminister Göran Hägglund, till många kd-sympatisörers förtret, en lag som tillåter utländska kvinnor att göra abort i Sverige. Viker sig partiledningen även för den könsneutrala äktenskapslagen riskerar kristdemokraterna att slitas sönder.
Kanske skulle rent av ett nytt högerkonservativt parti bildas i nederlagets efterdyningar.
Fredrik Reinfeldt måste snart sätta ned foten och följa riksdagens vilja och Göran Hägglund måste fortsätta kämpa för sitt partis existensberättigande.
Regeringen har med andra ord inte råd med kristdemokraterna och kristdemokraterna har inte råd med regeringen.
Högeralliansens dilemma är inte nådigt!

Mer läsning

Annons