Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känn vaccinations- solidariteten

/

Tillståndet beskrivs som allvarligt men stabilt för den unge man som nyligen insjuknat i svininfluensa.

Annons

Det låter dramatiskt att inom loppet av några dagar gå från fullt frisk till liggande i respirator.

I ett samhällsperspektiv är det emellertid först i höst som den verkliga prövningen kommer. Ingen vet hur många svenskar som kommer att insjukna, 400 000 eller 5 miljoner, osäkerheten är stor. Från myndighetshåll har man förstås tagit det säkra för det osäkra, 18 miljoner vaccinationsdoser är beställda.

För att hejda virusets framfart krävs dock att så många som möjligt tar sina sprutor. Men precis som med a-kassan och sommarsemestern spelar plånboken roll. Tyvärr räcker det knappast med att uppmana till vaccinationssolidaritet i folklagren. Faktum är att jag redan hört personer i omgivningen som tyckt det verkar onödigt att ödsla några hundralappar på en vaccination. En eventuell kostnad (vi vet ännu inte hur landstingen löser finansieringen) plus vetskapen att viruset förmodligen inte kommer att orsaka mer besvär än en vanlig influensa kan få en del att ta en kalkylerad risk. Vad man kanske inte tänker på är att vaccinets effektivitet minskar med varje vaccinationsskolkare. En frisk person må fixa svininfluensan, men om samma person går till affären och hostar en annan kund i ansiktet ...

Folkhälsominister Maria Larsson har deklarerat att staten inte kommer att bära kostnaderna för det stora vaccinationsprogrammet. Det blir istället Sveriges 20 landsting och regioner som får ta notan på cirka 2–3 miljarder – och ja, det är samma landsting som för närvarande vänder på varje sten i jakten på kostnadsbesparingar.

Det är en nationell angelägenhet att så många som möjligt tar sina sprutor. En häftig spridning av viruset skulle inte bara kosta människoliv utan också påverka arbetsmarknaden och ekonomin. Det kan tyckas förmätet att dra upp risker för ett BNP-ras i ett läge där människoliv står på spel. Men så är världen konstruerad, vi stiger och faller med kapitalismen.

Alla ansträngningar måste nu vidtas så att vaccinationspriset blir så lågt som möjligt i medborgarledet. Då kan man inte lägga hela bördan på landstingen.

illustration: kjell nilsson-mäki

Mer läsning

Annons