Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan en trepartslösning återskapa en god sjukförsäkring?

Annons

Sjukförsäkringen är det tydligaste exemplet på hur fel det är att i politiken sätta fokus på skattesänkningar. Många kastas ut och ställs på sidan. Ivriga moderata debattörer påstår ännu att det är värre att vara sjukskriven än att vara utförsäkrad. Folk tror dem inte längre eftersom det är uppenbart att denna politik skapar ett utanförskap betydligt värre än det faktiska innanförskap, som den sjuke med en försäkringsersättning, ändå bestås med.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) lovar förändring – någon gång efter en grundlig översyn. Men han har inga pengar. Det har fått de borgerliga småpartierna att höja sina röster. Något måste göras snabbt. Kanske opinionen kan tvinga dem att ändra sig. Men firma Borg-Reinfeldt vill än så länge göra andra prioriteringar.

Hur skulle då en förändring kunna se ut? LO:s vice ordförande Ulla Lindqvist som länge specialiserat sig på frågor om arbetsskador och rehabilitering, föreslår en trepartsöverenskommelse där stat, arbetsgivare och fackliga organisationer gör upp.

Hon ser allvarliga problem. Det hon kallar ”västvärldens hårdaste regler för att få sjukersättning” innehåller bland annat ”orimliga och rättsosäkra tidsgränser”, en ”stelbent prövning av arbetsförmåga redan efter sex månader” och en brist på individuellt anpassad rehabilitering”. Hårda men väl valda ord.

Vad ska då de andra erbjudas? Jo, Lindqvist tänker sig att ta bort den sjuklön som företagen betalar ut under de två första veckornas sjukskrivning. Den sjuklönen är ju ett problem för speciellt små företag eftersom sjukdom ofta inte alls beror på arbetsmiljön. Om försäkringskassan i stället står för betalning i form av försäkringsersättning blir det dessutom mindre riskfyllt att anställa.

LO vill se det som en del i en ny ”rehabilitierings- och omställningspakt” där bra företagshälsovård och förebyggande arbetsmiljöarbete är andra delar. Det är inte omöjligt att näringslivet nappar. Men kommer de borgerliga att göra det om det inskränker möjligheten att sänka skatter? Jag tänker tvivla tills jag blir överbevisad.

Mer läsning

Annons