Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalle Olsson: Afghanistan är politikernas krig

/

Annons

Det är inte för att svenska soldater dör eller blir allvarligt skadade som vi bör avsluta vårt militära engagemang i Afghanistan. Så kan man inte argumentera, ty då skulle våra kamouflageklädda fredsbevarare bara kunna operera i länder där skurkarna använder vattenpistoler och några sådana konflikhärdar finns inte. Nej, så länge vi är på plats så ska soldaterna naturligtvis ha all upptänklig uppbackning vad det gäller skydd och sjukvårdshjälp.

Medvetna om riskerna som följer med uppdraget i Afghanistan är det svårt att förstå den segdragna processen med att ordna adekvat utrustning till soldaterna. Förstärkningar har skett på fordonssidan, men fortfarande saknar Sverige egna evakueringshelikoptrar och måste således lita till andra länders välvilja.

De två soldater som stupade i söndags var 28 respektive 31 år och relativt erfarna. Den tredje soldaten som skadades lindrigt var bara 21 år. Man kan fundera om det verkligen är rimligt att 21-åringar som normalt inte hunnit med något annat än skolan, värnplikten och en tågluff genom Europa skickas till ett land som förutom att vara en krigszon också är kulturellt mycket annorlunda? Ålder är förvisso ett trubbigt urvalsinstrument och det går inte att uttala sig om enskildas lämplighet, men det är tankeväckande att personer som knappast skulle bli antagna till polishögskolan (medelålder 26 år) kan ha hunnit med både ett och två fredsbevarande utlandsuppdrag.

Från regeringen och militären kommer ideliga påminnelser om att Sverige faktiskt befinner sig i krig och det är inte en fråga om nya dödsoffer kommer att skördas utan när. Jag tror att hemmaopinionen skulle ha svårt att acceptera att 20-åriga killar och tjejer börjar skickas hem i kistor draperade i den svenska flaggan. Ansvariga skulle få problem att försvara ett sådant scenario.

Viktigt att betona är att det inte är de enskilda soldaterna som ska stå ansvariga för vårt engagemang i Afghanistan utan de makthavare som fortsätter att försvara ett krig som en mängd bedömare anser vara omöjligt att vinna. Trenden är snarast den motsatta, våldet eskalerar för varje år och för varje år växer dessutom misstron mot den utländska truppnärvaron.

Det är faktiskt tragiskt, ty medan svenska soldater gör viktiga insatser för att stärka det afghanska civilsamhället pågår parallellt ett krig som mer tycks motverka än stimulera det som alla önskar – ett fredligt och demokratiskt Afghanistan.

Mer läsning

Annons