Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalle Anka? Nej inte alls

Annons

I juni är det val igen. I hela EU. Spelar det någon roll? Är inte EU-parlamentet bara ett Kalle Anka-parlament? Du kanske blir förvånad. Men mitt svar på den frågan är ett entydigt nej!

Från EU-parlamentets sida tycker man sig ha fått mer makt redan. Den avgörande förändringen kom 1992, alltså redan före Sveriges inträde i EU. Sen dess har EU-parlamentet medbeslutande med det europeiska ministerrådet på många områden.

Om Lissabonfördraget går igenom gäller det i många fler frågor, egentligen till de flesta, utom skatterna. Men redan nu har man mer att säga till om, eftersom man har tagit sig mer att säga till om. Det har gjorts genom att utnyttja en kompromisskultur där argumenten får råda. Men man har också fällt en EU-kommission och påverkat sammansättningen av en annan.

De för svenskt vidkommande viktigaste resultaten har nog nåtts när det gällde tjänstedirektivet. Där hade den svenske socialdemokraten Jan Anders-son en central roll när EU-kommissionens nyliberala förslag röstades ner.

I kemikaliefrågan kunde EU-parlamentet också bidra till att kemiindustrins lobbyister inte helt lyckades torpedera det förslag som lagts av svenska Margot Wallström som då var miljökommissionär.

Samma Wallström instämmer nu, det står klart efter en pressträff med henne i Strasbourg i veckan, fullt ut i analysen att kommissionen måste ta större hänsyn till EU-parlamentet nu än tidigare. Så det är klokt att gå och rösta sjunde juni.

Mer läsning

Annons