Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Justitieministerns krumbukter

/

Annons

Fängelset i Östersund hänger i luften och risken för en svekdebatt är överhängande. Vem är det då som har svikit? Frågar man justitieminister Beatrice Ask (M) är det, hör och häpna, den förra S-regeringen.

Sedan Perssonministärens löfte om ett fängelse har två saker hänt: Kriminalvården har plöjt ner 150 miljoner i allehanda förberedelser och vi har haft ett regeringsskifte. En mycket dålig kombination har det visat sig. Beatrice Ask anser sig inte bunden av gamla utfästelser medan Kriminalvården uppenbarligen har agerat utifrån föreställningen att en anstalt ska byggas. Hur fungerar egentligen kommunikationen mellan justitiedepartementet och Kriminalvården?

Men det är inte den stora frågan. Vad Beatrice Ask måste ge svar på är om det utifrån ett regionalpolitiskt perspektiv bör byggas ett fängelse, inte i Kalmar, Haparanda eller någon annanstans utan i just Östersund? Är det en rimlig åtgärd för att kompensera för garnisonsnedläggningen? Hittills har justitieministern hänskjutit frågan till Kriminalvården, det är generaldirektör Lars Nylén som får prioritera vilka fängelser som ska byggas samt i vilken ordning. Men som ledarsidan tidigare påpekat: Det är inte myndigheter som bedriver regionalpolitik utan regeringen!

Lars Nylén, han är upplänning och ämbetsman och således helt känslokall inför vad ett fängelse skulle betyda för länet. Den typen av hänsyn ingår inte i hans arbetsbeskrivning.

Kriminalvården är mitt uppe i en stor utbyggnad av antalet anstaltsplatser, det handlar om miljardinvesteringar. Att som ansvarig minister fullständigt frikoppla sig från den processen och säga ”Bygg var ni vill” är fegt, svagt, ja, det är helt obegripligt. När man dessutom hör lokala moderater som Pär Jönsson och Saila Quicklund försvara Beatrice Asks flata agerande vill man ju bara sjunka genom jorden. Jämtar som önskar se fler statliga projekt överallt i landet förutom i länet rekommenderas att rösta blått nästa år.

Ett fängelse är så mycket mer än en kriminalvårdsfråga, det är arbetstillfällen, ny kompetens till länet, potentiella samarbetsmöjligheter med till exempel universitet. Här finns en rad överväganden att göra – överväganden som går bortom Kriminalvårdens jurisdiktion.

Garnisonen avvecklades efter ett politiskt beslut i riksdagen, men när länet ska kompenseras är det helt plötsligt en myndighetsfråga. Det krävs en moderat för att fatta logiken med denna ordning.

Mer läsning

Annons