Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juholt – agitator som kan gå hem i stugor och tevesoffor

/
  • Carin Jämtin som partisekreterare och Håkan Juholt som partiledare  ser ut som ett starkt team. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
  • Bengt Göransson.Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Annons

Det tog fyra månader att vaska fram en ny partiledare för Socialdemokraterna, efter Mona Sahlins besked att hon skulle avgå. Riktigt självklara namn saknades. Men i går blev det klart att den nye partiledaren kommer att bli Håkan Juholt från Oskarshamn. Han kommer att kompletteras med den i egenskap av tidigare minister betydligt mer kända Carin Jämtin från Stockholm som partisekreterare.

Jag höll Juholt som en möjlig kandidat redan när jag första gången spekulerade kring olika kandidater. Men jag trodde uppförsbacken var för stor för den entusiasmerande smålänningen. Han var illa sedd av en och annan av den enkla anledningen att han var först med att kräva att partiledningen skulle ta sitt ansvar efter valförlusten, något som på bara några dagar utvecklades till att Sahlin fick avgå.

I mitt tycke var det något som borde räknas honom till fördel.

För mig var det en gåta att Sahlin inte såg det redan på valnatten. Orättvist eller inte så sågs hon av väljarna som en belastning för partiet.

Till detta ska läggas det misslyckade upplägget av valrörelsen. Men alla såg det förstås inte så. En del såg det nog som illojalitet. Därför vågade jag inte hoppas på Juholt, förrän de allra senaste dagarna, då jag stödde hans namn. Men jag tror han kan gå hem både i stugorna och i tevesofforna. Att han går hem inom partiet är det ingen tvekan om.

Juholt är en folktalare med få övermän. Han är därtill en slängd debattör. Den som såg gårdagens presskonferens såg att han klarade sig bra även i den rollen.

Med sin tidningsbakgrund från Östra Småland, vet han tillräckligt för att inte se medierna som en fiende utan som något ledande politiker behöver.

Politiskt sett är han sosse av en traditionell sort. En som avskyr klyftor. En som passar in i vad alltid kloke Bengt Göransson önskade sig som svar på frågan vilken han ville se som ny socialdemokratisk partiledare: Gärna en Socialdemokrat. Det får Socialdemokraterna nu.

Mer läsning

Annons