Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jens passar i EU

/

Valpulsen är lika låg som hos en ung Gunde Svan. Det är svårt att tro att Sverige om drygt två månader går till val. Den sjunde juni är det dags att välja de aderton som ska skickas till Europaparlamentet.

Annons

Till skillnad från valet 2004 som egentligen kokade ner till en omröstning för eller emot EU kommer förhoppningsvis årets val att handla om andra, mer konkreta, spörsmål.

Sverige är i dag en självskriven EU-medlem. Det betyder inte att den grundläggande kritiken mot unionsbygget har försvunnit – EU är fortfarande ett byråkratiskt monster med en klar marknadsfundamental touch. Men istället för att flytta tillbaka positionerna eller rent av kräva utträde bör ansträngningarna istället läggas på att skapa en union som sätter schysta arbetsvillkor framför lönedumpning, en human flyktingpolitik framför järnhårda asylregler. Därför är parlamentsvalet viktigt. Parlamentarikernas makt över Europapolitiken har stärkts och mycket tyder på att inflytandet kommer att öka ytterligare.

Östersunds kommunalråd Jens Nilsson är Jämtlands och övriga Norrlands socialdemokratiske kandidat i Europaparlamentsvalet. Oavsett var man står i synen på EU borde alla vara överens om att erfarenhet från gränsöverskridande politiska samarbeten är meriterande för en kommande parlamentsledamot. Det är känt att nya parlamentariker ofta får arbeta hårt för att föra upp sina frågor på agendan. Vissa misslyckas och försvinner in bakom EU:s kulisser.

Jens Nilsson behöver ingen startsträcka, han har redan upparbetade kontakter, bland annat genom sitt arbete i Reves, ett europeiskt nätverk mellan lokala aktörer i Europa. Hans erfarenheter från den lokalt förankrade Europapolitiken är svårslagna. Nilsson har tränat länge för att förtjäna en stol i parlamentet. Nu är det dags att ge honom en plats i startelvan.

KO

Mer läsning

Annons