Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jens Nilsson får sin EU-biljett

/

Spelar det någon roll var politikern plockar sina blåbär?

Annons

Det viktigaste är förstås inte var man bor utan ens förmåga att göra ett bra jobb. Men visst har också hemvist betydelse. Det är skillnad mellan att ha Nacka som utgångspunkt för tillvaron och Norrlands inland. Trots att man delar grundläggande värderingar kan inställningen till vardagens utmaningar vara väldigt annorlunda. I inlandet är arbetsutbudet mindre och sårbarheten därmed större. Här går det inte att förlita sig på att marknaden ska tillgodose ens varenda behov; i Hammarstrand finns inte åtta olika friskolor med lika många specialinriktningar.

Därför är det bra att Östersunds kommunalråd Jens Nilsson får en plats i Europaparlamentet. Med sin långa erfarenhet av gränsöverskridande samarbeten uppfyller han gott och väl kompetenskraven. Därtill kan han tillföra ett viktigt glesbygdsperspektiv på Europapolitiken. Det är välkommet.

På grund av Socialdemokraternas dåliga resultat i EU-valet blev det inte någon direktbiljett för Nilsson, sjätte namn på valsedeln, till Bryssel. Det blev istället irländarna som fick avgöra hans framtid. Deras ja till Lissabonfördraget innebär med största sannolikhet att Sverige får två extra platser i Europaparlamentet. Först måste dock Tjeckiens EU-skeptiske president Vaclav Klaus godkänna vad Tjeckiens parlament redan har bestämt, nämligen att landet accepterar det nya fördraget.

Också det en besynnerlig variant på demokrati. På Irland tvingades medborgarna gå till valurnorna en andra gång för att göra om och göra rätt, i Tjeckien har en president med i huvudsak ceremoniella funktioner lyckats hindra det folkvalda parlamentets vilja.

Lissabonfördraget kommer till slut att vinna laga kraft, men det har onekligen varit en besynnerlig resa till mål.

KO

foto: henrik flygare

Mer läsning

Annons