Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jäv(las) inte med piraterna

/

Annons

I bloggosfären har den kallats århundradets rättegång, processen mot de fyra personerna bakom fildelningsnätverket The pirate bay. Nåja, när vi om 91 år gör bokslut över det gångna seklet kommer det säkert att finnas andra fall som skickat betydligt värre chockvågor genom samhället. Ett högprofilerat mål var det emellertid, ty det var inte bara juridiskt intressant utan också dramaturgiskt spännande; tre unga killar, av etablissemanget utmålade som den nya tidens rebeller, stod åtalade för att ha hjälpt vanliga Svenssons att stjäla film och musik som rättmätigt tillhör ett gäng rika mediebolag.

Men när det i efterhand visade sig att domaren i målet kan ha varit jävig!

Sveriges Radio har hittat nya komprometterande uppgifter om domaren i Pirate bay-målet. Han är inte bara medlem i Svenska föreningen för upphovsrätt och styrelsemedlem i Svenska föreningen för industriellt rättsskydd, han är dessutom medlem i två internationella organisationer som jobbar för att upphovsrättsinnehavarnas intressen ska tillgodoses. Med andra ord, tvåla dit sådana som arkitekterna bakom Pirate bay?

Flera rättsexperter anser nu att Pirate bay-målet bör tas om, ”tilltron till rättsväsendet kräver att hovrätten ser det här som jäv”, säger Eric Bylander, lektor i processrätt.

Visst är det viktigt att allmänheten – dit några hundratusentals fildelare också räknas – ser att processen mot piraterna får en rättvis prövning.

Fildelningsfrågan har dragit upp en konfliktlinje mellan nya generationer mediekonsumenter och ett etablissemang som vill bevara status quo. Ingen tjänar på att den konfliktlinjen skärps. Allra minst etablissemanget.

Ge piraterna en ny prövning, med en ny domare.

Mer läsning

Annons