Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämlikt föräldraskap gynnar kärleken

/

Jämställdhet ger stabilare relationer! Forskare vid sociologiska institutionen, Umeå universitet, har följt 36 000 par och deras kartläggning visar att i de relationer där männen inte tagit ut någon föräldraledighet ökar risken för separationer. Forskarna konstaterar också att stora inkomstskillnader mellan man och kvinna ökar sannolikheten för uppbrott.

Annons
Det är alltså inte bara schyst mot det lilla barnet att få lära känna både mamma och pappa, det stärker även man-kvinna- relationen. Att dela jämlikt på föräldraskapet är bra för kärleken - jämställdhet är bra för kärleken.
Men det är väl ingen nyhet att jämlika villkor mellan könen är något bra och eftersträvansvärt? Nej, det står till exempel i artikel 23 i de mänskliga rättigheterna att "var och en har utan diskriminering rätt till lika lön för lika arbete".
Alla är eniga om att samhället ska garantera rättvisa förhållanden mellan man och kvinna. Vad forskningen nu visar är att jämställdhet också gynnar sammanhållningen i den minsta enheten, familjen.
Egentligen är det inga konstigheter, kvinnor som känner att de får samma möjligheter att utvecklas på jobbet och i hemmet, kvinnor som, för att låna av Hjalmar Branting, får samma möjligheter att söka sina bästa stämningars längtan kommer att känna en större tillfredsställelse i relationen. Det kan vi alla intuitivt förstå.
Socialdemokraterna presenterade för en tid sedan sin syn på framtidens föräldraförsäkring.
Idén är att försäkringen ska delas i tre delar: en del till pappan, en del till mamman och en del som föräldrarna själva får bestämma över. På sikt vill partiet se en helt individuell försäkringslösning.
Men jämställdhet handlar naturligtvis inte bara om föräldraförsäkringens konstruktion, dock har den visat sig vara särskilt viktig eftersom den anlägger en brygga mellan familjen och samhället.
Sina bästa stämningars längtan hittar man sällan framför spisen eller i tvättstugan, den hittar man i en jämställd tillvaro med en sund balans mellan arbetsliv, kärleksliv och föräldraskap.

Mer läsning

Annons