Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jaktledare Carlgren i vargskogen

/

Hade förra helgens vargjakt varit inbokad lite tidigare hade den varit ett givet nummer för landets ny­årsrevyer.

Annons

I Dalarna överskreds kvoten på nio djur med en överskjutning, ändå tilläts jakten fortsätta på annat håll som om inget hade hänt. Valpar har lämnats ensamma i skogen. Ett antal vargar blev makabert skadeskjutna; ett djur fick frambenet avslitet, ett annat träffades i baken.

Fullbordat blev fiaskot när företrädare för Statens veterinärmedicinska råd efter en initial besiktning kunde konstatera att de fällda vargarna ”är friska och fina djur i stora drag”. Under gårdagen förväntades alla vargar vara obducerade, därefter väntar resultaten från provtagningarna av djurens genetiska material.

Miljöminister Andreas Carlgrens främsta argument för en generell vargjakt var ju att stammen är genetiskt känslig på grund av inavel och därför behöver reduceras. Ett argument som starkt ifrågasätts av forskare: ”Carlgren har spritt den här missuppfattningen genom sitt snack om att byta ut sjuka vargar”, säger Olof Liberg, koordinator för ett vargforskningsprojekt till DN (12/1). ”Så länge stammen är så liten går det inte att vetenskapligt motivera jakt”, fortsätter Hans Ellegren, professor i evolutionär biologi.

Centerpartiet, ständigt beskyllt för att ha övergett landsbygden, lämnade innerstaden för att under en helg återupprätta gamla band med befolkningen i skogslandskapen. Nysnön hade lagt sig, inramningen var perfekt. En förment omsorg om djuren blev den perfekta förevändningen för Andreas Carlgren att åter – efter 45 år – riva skyddsmuren kring vargarna. Givetvis värvade man en del röster på kuppen, men ganska säkert förlorade man betydligt fler.

Centerpartiet har på kort tid förvandlats intill oigenkännlighet. Djuren, naturen och det hållbara har bytts ut mot kärnkraft, motorvägar och lustbetonad vargjakt. Att dessutom en miljöminister – av alla ministrar! – går i bräschen för den nya betongprofilen är minst sagt anmärkningsvärt.

Centern skulle må bra av att ställas utanför rikspolitiken under en mandatperiod. För att i lugn och ro och på en bättre restaurang vid Stureplan fundera över de existentiella partifrågorna. Varifrån kommer vi, vart är vi på väg? Soul searching, kallas det på engelska.

Mer läsning

Annons