Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israels övervåld fortsätter

Det religiöst baserade Hamas raketbeskjutningar av södra Israel från Gaza, är sett till palestinska intressen ungefär lika korkade som det georgiska anfallet på ryska soldater i Sydossetien i somras var för georgiska intressen. Svaret från den militära övermakten var lika väntat som bestämt.

Annons

Fast Israels svar är så mycket blodigare än vad Rysslands var i somras. På samma sätt kan Hamas nålsticksattacker inte jämföras med de georgiska styrkornas förstörelse av stora delar av den sydossetiska huvudstaden.

Varför fortsätter då Hamas med att avfyra sina jämförelsevis harmlösa (även om de kan döda) raketer, trots att man vet att Israel alltid svarar med massivt övervåld?

Viktigast är nog att stoltheten bjuder palestinierna att göra motstånd. Ockupationen av Gaza har i realiteten aldrig upphört. Israel har därtill lyckats splittra palestinierna. Och under israelisk eld blir förstås varje palestinsk kritik av de i Gaza styrande Hamas omöjlig.

Det spekuleras i att Hamas också hoppas att de egyptiska massorna ska göra uppror när palestinska bröderna massakreras av Israel.

Det är väl i och för sig troligare att Hamas har det i sikte än att de hoppas på en förändrad amerikansk inställning, även om det är vad de många i västvärlden hoppas på när Obama tar över. Men det sitter nog långt inne. För en ändring krävs att Obama kan få gehör i USA för insikten att etniska konflikter som denna inte handlar om en konflikt mellan onda och goda, eller ens en ond och en god sida. Det handlar om folk som står mot folk, med berättigade farhågor på båda sidor.
Israels krig mot Gazas fängslade befolkning trappas upp. Den unga befolkningen i Gaza är utlämnad åt våldet från en militärt totalt överlägsen motståndare, som med tanke på att Israel behållit kontrollen över gränsposteringarna måste betecknas som ockupationsmakt redan innan den pågående markinvasionen tog sin början. Därmed är det palestinska motståndet i form av raketbeskjutning legitimt, om än på alla sätt oklokt.
 
Men det är farhågor som för palestinierna ständigt blir verklighet eftersom omvärlden, i detta fall avgör USA:s hållning det hela, ensidigt stöder konfliktens ena part.

Det i sin tur gör varje förhandlings lösning omöjlig eftersom den ena parten, palestinierna, så uppenbart befinner sig i underläge. Det föder ett hat lika stort som den arrogans som föds på den starkare israeliska sidan.

 På ett plan kan man förstå att den israeliska våldsamheten mot grannar av annat ursprung har ett folkligt stöd bland de egna. Den har varit framgångsrik så tillvida att Israel finns. Men är den taktiken en garanti för att Israel består? Det är mer tveksamt. En förhandlad fred och en tvåstatslösning är vad som krävs.

Mer läsning

Annons