Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israels krigsbrott

/

Den vita fosforn står som en punkt när omvärlden nu samlar bevis för Israels krigsbrott. När fosforgranaterna sprängs sprids resterna över stora områden och människor som befinner sig i närheten riskerar att få svåra brännskador.

Annons

Amnesty International har hittat spår av kemikalien över hela Gaza och Human Rights Watch säger att fosforgranater skjutits över tätbefolkade områden.

Två bärande principer i krig är hänsyn till civilbefolkningen och proportionerlig våldsanvändning. Kriget får alltså inte vara blodigare och grymmare än vad som är absolut nödvändigt. Under Gazaoffensiven mördades nästan 1 300 palestinier, varav hundratals, kanske hälften, var barn och andra civila. På den israeliska sidan dog 13 personer, av vilka tre var civila.

Claes Sandgren, professor i rättsvetenskap, påminner hur Israel också historiskt fullständigt struntat i denna viktiga proportionalitetsprincip: ”Under åtta år före vinterns konflikt har raketer från Gaza dödat 18 israeler. Det är i genomsnitt två dödsoffer per år. Men Israel dödade under de tre senaste åren före kriget, 2005–2008, 1250 palestinier i Gaza” (Svd, 25/1).

Skillnaden i dödade och skadade är det tydligaste beviset för Israels brott. Men det handlar förstås inte bara om numerären, utan om sättet som krigsföringen har förts; om spridningen av den vita fosforn, attackerna mot skolor och humanitära organisationer. Israel har till exempel de exakta koordinaterna för FN:s Gazakontor och hade full kontroll över inkommande hjälptransporter, ändå riktades bomber mot dessa installationer.

Men att skyldiga skulle utpekas och ansvar utkrävas är en tanke granne med det osannolika. Israel är inte medlem av den Internationella brottmålsdomstolen och en utredning initierad av FN:s säkerhetsråd skulle med allra största sannolikhet stoppas av USA. Barack Obama är tuff, men så tuff är han inte.

Nej, det troligaste är väl att Israel iscensätter något slags egen utredning som naturligtvis landar i slutsatsen att soldater har agerat i självförsvar och att eventuella brott mot krigets lagar var enskilda misstag. Israel är ju, till skillnad från Nordkorea och Kina, en civiliserad skurkstat och lär som sådan göra sitt yttersta för att släta över sina brott.

Kalle Olsson

kalle.olsson@ltz.se

Mer läsning

Annons