Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israelkritik är inte antisemitism

/

Amerikaner förtjänar förstås inte att bli utsatta för terroristattentat bara för att landets ledare regelbundet drar ut i krig.

Annons

Staten Israels krigsbrott i Palestina får inte användas som grund för att ifrågasätta judarnas rätt att slippa trakasserier och förföljelse.

Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S) har under veckan beskyllts för att förringa judarnas utsatta situation i Malmö. Reepalu är liksom många socialdemokrater en tuff kritiker av Israels ockupationspolitik. Han har bland annat uppmanat den judiska församlingen i Malmö att ta avstånd från Israels kränkningar och inte hålla demonstrationer som ”kan sända fel signaler”. Kommunalrådets kommentarer har av somliga uppfattats som ett ifrågasättande av Israels existensberättigande och en uppmaning till Malmös judar att de får skylla sig själva om de blir trakasserade eftersom de inte fördömer Israels krigshandlingar.

Jag vet förstås inte Reepalus innersta tankar, men nog är det långsökt att en av socialdemokratins mer kända kommunpolitiker skulle vara utrustad med antisemitiska böjelser. Då har han valt såväl fel parti som fel stad att verka i.

Det tycks snarare vara så att Reepalu gjort misstaget att uttala sig i affekt och utan att ha tänkt färdigt. Han kunde – och borde – med kraft ha försvarat judarna i Malmö utan att för den skull vackla i sin kritik mot Israels härjningar. Däremellan finns nämligen ingen motsättning.

Att Reepalu inte påstår sig känna till attackerna – hakkors ritade på husväggar, krossade rutor, antisemitiska hot – mot judar i Malmö är anmärkningsvärt, men knappast ett avgörande bevis för att han är likgiltig inför deras situation.

Ilmar Reepalu är emellertid inte den förste att bli anklagad för att vara antisemit. Som kritiker mot Israels ockupationspolitik får man räkna med att bli kallad för både det ena och det andra, det hör liksom till riskbilden. Att Israelförsvarare på högerkanten – kritiken mot Reepalu har nästan uteslutande kommit från borgerliga ledarsidor – utnyttjar det faktum att det finns krafter som önskar sig Israels och judarnas utplåning är bara tragiskt. Konsekvensen blir tyvärr att man får svårare att ta beskyllningar likt dem som riktats mot Reepalu på allvar.

illustration: kjell nilsson-mäki

Mer läsning

Annons